Kalbėdamas apie prekių kainas ekonomistas Rimantas Rudzkis cituoja naujausius ES duomenis.

„Metinė infliacija vasarį – 5,8 proc., o gamintojų kainų metinis šuolis – 30 proc. Tai reiškia – tam tikrai daliai prekių per kelis mėnesius persiduos“, – pažymi jis.

„Lietuvos yra papildoma specifika – trąšas gaudavome iš Baltarusijos: pigiau, geriau, transportavimas netoli, viskas greta, kaip čia bus toliau – nežinau“, – priduria jis.

Komentuodamas degalų kainas ekonomistas atkreipia dėmesį, kad jos auga ne tik dėl karo Ukrainoje.

„Kaip sako Vakarų didžiųjų investicinių bankų ekspertai, retas atvejis pasaulio istorijoje, kai energetikos kainų piko ciklas sutapo su kitų žaliavų kainų ciklu. Dažniausiai jie eidavo atskirai, o šįkart taip supuolė, kad jie susidėjo vienas ant kito ir tai davė didelį impulsą. O dabar papildomai šuolį energetikai davė karas“, – sako R. Rudzkis.

Kaip pažymi, Lietuvoje naudojami degalai, kuriuos gamina „Mažeikių nafta“ („Orlen Lietuva“).

„Gamykla veikia, tankeriais pirkdama „Ural“ naftą iš Rusijos. Gamykla statyta Sovietų Sąjungoje, pritaikyta Rusijos naftai. Dabar Europoje didžiulis judėjimas nepirkti naftos iš Rusijos. Prieš kokias tris savaites „Ural“ ir etaloninė „Brent“ nafta kainavo maždaug vienodai. Šiuo metu rusai pardavinėja „Ural“ naftą su maždaug 30 proc. nuolaida – ketvirtadaliu pigiau nei „Brent“, ir labai sunkiai randa pirkėjų.

Mūsų valstybė yra maksimaliai antirusiškai nusiteikusi taikyti griežtas sankcijas. Koks bus rezultatas – bus uždrausta Mažeikių gamyklai pirkti ar ne? Jeigu bus, ne taip žaibiškai persitvarkysi kitai naftai – tai viena. Dabar, kai yra didelis naftos stygius, kai kontraktai sudaryti, iš kur gausi?

Daug kalbama, kaip Europa gali išsilaikyti be rusiškų dujų – kontraktais pirkti daugiau suskystintų dujų iš Alžyro, Australijos. Rinkos analitikai sako – didžioji dalis suskystintų dujų turi kontraktus iki 2028 m. imtinai. Situacija – labai sudėtinga, reikia valstybinių susitarimų“, – komentuoja ekonomistas.

Apibendrindamas R. Rudzkis sako, kad Lietuvoje, lyginant su euro zona, bus papildomas infliacijos prieaugis dėl šių specifinių dalykų.

Visą laidą „Iš esmės“ galėsite stebėti nuo 17:30 val. Delfi TV eteryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės