„Pagal strateginio investuotojo Beleno AE statybai parinkimo procedūrą, „Rosatom“ pateikė paraišką dalyvauti konkurse. Bulgarijos nacionalinė elektros bendrovė paraišką priėmė“, – sakoma „Rosatom“ pranešime.

Žiniasklaidos duomenimis, kartu su „Rosatom“ konkurse statyti Beleno AE dalyvauja Pietų Korėjos atominės energetikos korporacija, Prancūzijos-Vokietijos bendrovė „Framatome“, amerikiečių „General Electric“ bei Kinijos nacionalinė atominės energetikos korporacija.

Bulgarija bando pasistatyti Beleno AE jau ilgą laiką: „Rosatom“ jau 2006 m. laimėjo konkursą dėl dviejų energinių blokų statybos Beleno AE. Į jėgainės statybų aikštelę buvo pristatyta įranga, bet 2009-aisiais projektas buvo sustabdytas, o 2012 m. kovą Sofija atsisakė AE statybos.

Pernai gegužę Bulgarijos ministras pirmininkas Boiko Borisovas pareiškė, kad šalis yra pasiryžusi atnaujinti Beleno AE statybas.

Svarbiausi reikalavimai, pasak Bulgarijos vyriausybės, - statybų užtikrinimas rinkos sąlygomis, be valstybinių garantijų ir be AE pagamintos elektros energijos pirkimo garantijų. Be to, Beleno AE kaina neturi viršyti 10 mlrd. eurų, o statybų trukmė - ne ilgesnė nei 10 metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)