Pasaulis spontaniškai griebėsi įvairių alternatyvios energetikos projektų. Įprasta manyti, kad vienas iš gelbėjimosi ratų yra vėjo jėgainės, tačiau kelios nevėjuotos ankstesnės žiemos sukėlė rimtų abejonių šios technologijos patikimumu. 

Maža to, Harvardo universiteto mokslininkų tyrimai rodo, kad vėjo jėgainės daro didesnį poveikį aplinkai, nei manyta anksčiau. Mokslininkai apskaičiavo, kad, jeigu JAV norėtų pereiti prie vėjo ar saulės energijos, tam prireiktų iki 20 kartų daugiau žemės, nei skaičiuota anksčiau. Jei tokio dydžio vėjo jėgainių parkai būtų pastatyti, vidutinė Žemės paviršiaus temperatūra žemyninėje JAV dalyje pakiltų 0,24 laipsnio. 

Kai dėl saulės energetikos, vidutinis galios tankis (matuojamas vatais kvadratiniam metrui) yra 10 kartų didesnis nei vėjo energijos, bet jis yra gerokai mažesnis, nei anksčiau teigė energetikos ekspertai. Kitaip tariant, ir tam reikėtų nepaprastai didelių žemės plotų. 

Anot Harvardo uiniversiteto profesoriaus ir vyresniojo tyrimo autoriaus Davido Keitho, trumpalaikėje perspektyvoje vėjo energetika tam tikrais aspektais daro didesnį poveikį klimatui nei anglis ar dujos, o jei kalbama apie ateinančius tūkstančius metų, tuomet jos poveikis klimatui mažesnis, nei naudojant iškastinį kurą. Be to, dėl įvairių gamtos veiksnių vėjo ir saulės energetika negarantuoja stabilios generacijos, o dar didesnė ir neišspręsta problema yra elektros energijos kaupimas ir saugojimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją