Tai BNS patvirtino Lietuvos energetikos instituto (LEI) direktoriaus pavaduotas Rolandas Urbonas. Jis taip pat pabrėžė, kad institutas nebuvo šio renginio organizatorius.

„Organizatorius buvo vienas iš Lietuvos mokslų akademijos akademikų emeritų Jurgis Vilimas“, – BNS sakė R. Urbonas.

Lietuvos mokslų akademijoje turėjusiame vykti renginyje „Baltarusijos energetika dabar ir pastačius atominę elektrinę“ prašimą turėjo skaityti Baltarusijos mokslų akademijos Energetikos instituto mokslinis vadovas Aleksandras Michalevičas. Vėliau planuota diskusija apie Baltarusijos energetiką.

LEI dalyvauja Europos Komisijos projekte ir konsultuoja Baltarusijos reguliuotoją „Gosatomnadzor“ dėl Astravo AE saugumo.

Baltarusija Astravo AE stato maždaug už 50 kilometrų nuo Vilniaus – ji Lietuvai kelia abejonių dėl saugumo. Lietuva yra pagrindinė Astravo AE kritikė – šalis ketina blokuoti jos gaminamos elektros importą ir taip apsunkinti jos statybos projektą.

Jėgainę prie elektros perdavimo tinklų planuojama prijungta 2019-ųjų viduryje, po to bus pamažu didinama jos galia. Antrąjį reaktorių planuojama įjungti 2020 metų viduryje. Projektą finansuoja Rusijos vyriausybė, jį įgyvendina Rusijos valstybinė branduolinė energetikos korporacija „Rosatom“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)