Energetikos viceministrė Inga Žilienė teigia, jog ministerija šiuo metu aiškinasi, kokią įtaką „Inter RAO Lietuvos“ situacija turės elektros tiekimo saugumui ir patikimumui. Pasak jos, dėl įtakos kainai ministerija skaičiavimų nėra atlikusi.

Tačiau viceministrė mano, kad energetikos sistemai tai gali arba neturėti jokios įtakos, arba tik nedidelę.

„Gali būti taip, kad ir jokios įtakos nebus, nes pralaidumai kaip buvo, taip ir toliau bus išduodami su Kaliningrado sritimi. Taip pat bus išduodami minimalūs pralaidumai, kaip ir buvo sutarta, su Baltijos kaimynais – Latvija ir Estija – pagal pralaidimų nustatymo metodiką, kurią patvirtino VERT (Valstybinė energetikos reguliavimo taryba – BNS)“, – trečiadienį Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje sakė I. Žilienė.

Pasak jos, Lietuva gali apsirūpinti elektros energija iš kaimyninių šalių ir per „NordBalt“ jungtį, taip pat veikia dalis atsinaujinančios energijos gamintojų.

„Gali būti tam tikras (elektros rinkos kainos – BNS) augimas, bet kad reikšmingai augtų, tikrai ne, nes „Inter RAO“ dalis visoje mūsų generacijoje ir elektros tiekimo rinkoje neužima labai reikšmingos dalies“, – sakė viceministrė.

Energetikos ministras Dainius Kreivys anksčiau yra teigęs, kad elektros tiekimo iš Rusijos sumažinimas neturėtų įtakos kainoms Lietuvoje.

Energetikos reguliuotojo VERT pirmininkas Renatas Pocius teigia, jog taryba dar nėra įvertinusi galimo „Inter RAO Lietuvos“ eliminavimo iš rinkos poveikio energetikos sistemai.

„Turbūt rinkos prasme akivaizdu, jeigu bendrovė negalėtų vykdyti savo veiklos, tai atitinkamai šitą rinkos dalį, kurią užima bendrovė, turėtų padengti kiti rinkos dalyviai“, – teigė R. Pocius.

Tačiau jis teigė nematantis grėsmių, kurios galėtų kilti dėl „Inter RAO Lietuvos“ situacijos.

„Šiandien matome, kad tų rinkos dalyvių mūsų regione yra pakankamai nemažai. Iš savo pusės bent jau nematome tokių grėsmių, kad neatsirastų rinkos dalyviai, kurie negalėtų patiekti reikalingo poreikio (elektros – BNS), jei jau taip atsitiktų, kad vienas iš rinkos dalyvių negalėtų dalyvauti tiekiant elektros energiją“, – sakė VERT vadovas.

Bendrovė „Litgrid“ BNS teigė, jog šiuo metu aktyviai kalbasi su institucijomis dėl tolesnių veiksmų „Inter RAO Lietuvos“ atžvilgiu, taip pat priminė apie nuo kovo 3 dienos iki techninio minimumo sumažintą elektros importą iš Rusijos.

Trečiadienį Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) BNS patvirtino, jog Rusijos energetikos milžinės „Inter RAO“, kuri siejama su Vakarų sankcionuojamu Rusijos oligarchu Igoriu Sečinu, kontroliuojama „Inter RAO Lietuva“ negali disponuoti bankų sąskaitomis.

Bendrovės akcijomis prekiaujama Varšuvos vertybinių popierių biržoje. Trečiadienį joje fiksuotas 16,57 proc. kainos nuosmukis.

Autorius Giedrius Gaidamavičius

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją