Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) vasario viduryje paskelbė, kad nuo kovo 1 d. iki birželio 30 d. visuomeninis elektros tiekimo kaina sumažėja iki 28 ct/kWh. Dviejų laiko zonų plano dieninis tarifas nustatytas ties 32 ct/kWh, naktinis – 19,3 ct/kWh. Su kompensacija dieninis tarifas sieks 28 ct/kW. Iki šio pokyčio, net ir pritaikius kompensaciją, dieninis tarifas iki kovo siekė 34,50 k/Wh.

„Tie vartotojai, kurie turėjo vienos laiko zonos tarifą, tai praktiški lieka 28 ct/kWh, bet įtakos turi tiems, kurie turi dviejų laiko zonų planą pasirinkę. Jau po kompensacijos jie mokėjo 34 ct/kWh dieninį tarifų, tai reiškia jis sumažėja iki 28 ct/kWh, o naktinis šiai dienai bus vietoje 28 ct/kWh – 19 ct/kWh.

Yra apie 16 proc. visų vartotojų, kurie likę visuomeninime tiekime. Grubiai apie 64 tūkst. vartotojų, kurie turi pasirinkę dviejų liko zonų tarifą. Tiems vartotojams pasijaus tiesiogiai kainų sumažėjimas nuo kovo 1 dienos, bet lygiai taip pat buvo matoma tendencija, kad metų pradžioje dalis vartotojų, kurie buvo dviejų laiko zonų planą pasirinkę, jie pakeitė į vienos laiko zonos tarifą. Nors pagal tai, kaip vartoja elektrą dienos ir nakties metu, tikslingiau turėti dviejų laiko zonų. Tai pagal naują tarifą tie vartotojai gali peržiūrėti ir šį planą pasikeisti“, – Delfi TV laidoje „Piniginiai reikalai“ kalbėjo VERT pirmininkas Renatas Pocius.

Renatas Pocius

Taip pat, kaip komentuoja R. Pocius, persižiūrėti sutartis vertinga ir tiems, kurie yra jas pasirašę už didesnį tarifą nei 28 ct/kWh. Mat dabar nepriklausomi elektros tiekėjai siūlo planus ir už mažesnę kainą.

„Toks peržiūrėjimas leistų sutaupyti tiek pačiam vartotojui pinigų, tiek valstybės biudžetui, nes reikėtų mažiau mokėti nepriklausomiems tiekėjams kompensacijų.

Vartotojai net turintys 28 ct/kWh ar esantys visuomeniniame tiekime, jiems ir rekomenduojam peržiūrėti sutartis, pasirašyti su nepriklausomais tiekėjais. Vartotojai, kurie yra visuomeniniame tiekime, kol atidėtas liberalizavimas, jie visada gali grįžti į visuomeninį tiekimą. Tie vartotojai gali eksperimentuoti“, – sako R. Pocius.

Jo teigimu, dar kartą visuomeninio tiekimo kaina iki liepos mažinama neturėtų būti. O kaip bus vasarą su kainomis, ar jos dar sumažės, kol kas prognozuoti sunku. Bet galimai valstybės kompensacijos visuotinai pratęstos nebebus. Tad ir dėl to verta apsvarstyti, ar neverta persirašyti sutarties su mažesniu tarifu.

„Nematome prognozių ateityje, artimiausiai iki metų vidurio, kad kainos drastiškai galėtų pasikeisti, dėl to greičiausiai kito perskaičiavimo iki liepos pirmos dienos nebus. Šiandien dienai matome, kad tiekėjų pateikiami siūlymai yra maždaug rinkoje atitinkantys tendencijas. Mes vėlgi nustatėme visuomeninę kainą 28 ct/kWh, tiekėjai siūlo panašiame ar net mažesniame lygyje. Tai neturime jokio pagrindo įtarti, kad tiekėjai nesąžiningai siūlo, ar dirbtinai padidintos kainos, ar piktnaudžiaujama rinkoje. Manome, kad siūlymai sąžiningi.

Išties, kas bus antrą pusmetį, sunku prognozuoti. Matome kainų stabilizavimąsi rinkoje – tiek elektros, tiek gamtinių dujų – jeigu liks tarifai, prognozės panašios, tai tarifai nuo liepos pirmos dienos elektros ir dujų atveju turėtų nedidėti, būti stabilūs“, – sako R. Pocius ir priduria, kad tai reiškia, jog ir mažėjimo didesnio nebūtų esant panašiai rinkos kainai.

„Aišku matome galimybių mažinti reguliuojamą elektros dalį, todėl, kad išties metų pradžioje, kuomet skaičiavome tiek perdavimo, tiek skirstymo tarifus, buvo prognozuotos pakankamai aukštos elektros ir gamtinių dujų kainos, o šitų kainų dalis keliauja į infrastruktūros dedamąją kaip technologinės sąnaudos. Šioje vietoje matome galimybę reguliuojamoje dalyje pamažinti tarifą“, – prideda jis.

Viktorija Chockevičiūtė, Renatas Pocius

Taip pat anot R. Pociaus, kompensacijų gali prireikti antrąjį pusmetį minimaliai. Tai taip pat priklausys nuo to, kaip aktyviai vartotojai rašysis sutartis dėl mažesnio tarifo nei 28 ct/kWh.

VERT pirmininkas ragina atidžiai apžiūrėti sutartį – jei pasirašomas planas ilgesniam laikotarpiui, jame neturėtų atsirasti papildomų sąlygų, kad po pusmečio jums kainą tiekėjas gali pakeisti.

„Tiekėjai neturėtų naudoti žvaigždučių, bet turėtų aiškiai, suprantamai, tiesiai pasakyti, kokios yra sutarties sąlygos. Jei paprastai sudaroma ar 24 mėn., ar 36 mėn. sutartis, mūsų supratimu, ši kaina turėtų būti fiksuota tam tikram laikotarpiui. Aišku mes kalbame apie tiekėjo dedamąją, nes reguliuojama kas pusmetį peržiūrima, dėl to galutinis tarifas gali keistis, bet tiekėjo dalis turėtų būti fiksuojama. Neturėtų būti ir tokių, kurie sako turite galimybę susimažinti kainą, bet po tuo slepiasi, kad kaina gali būti ir padidinama, o viešai nekomunikuojama taip. Mūsų nuomone, tai klaidinimas“, – sako R. Pocius.

Kalbant apie taikomas baudas nutraukiant sutartį, R. Pocius teigia, kad VERT negali tiekėjų priversti netaikyti netesybų. Gali tik paskatinti.

„Pora nepriklausomų tiekėjų paskelbė, kad jie netaikys taip vadinamų netesybų, kurios yra sutartyje, su ta sąlyga, jei vartotojai pakeičia sutartį, bet lieka pas tą patį nepriklausomą tiekėją. Tų galimybių jau yra, vartotojai gali pasikeisti sutartis į palankesnius tarifus. Kalbant apie ilgalaikius kontraktus, paprastai netesybos didesnės, kai ilgesnio laiko sutartis. Tai gali būti barjeras vartotojams pakeisti sutartį ar tiekėją. Mes lygiai taip pat kalbame su nepriklausomais tiekėjais, raginame net tuo atveju, jei tiekėjas taikys netesybas, ieškoti lanksčių sąlygų, galbūt susitarti su vartotojais, kad per ilgesnį laikotarpį galėtų sumokėti netesybas, jei neturi iš karto reikšmingos sumos“, – sako jis.

R. Pocius taip pat paaiškino, kodėl buvo perskaičiuota elektros kaina, bet ne dujų, kai šios biržoje taip pat mažėjo: „Išties su dujų kaina šiek tiek kita situacija, nes dujų tarife buvo taikoma pakankamai intensyvi dalis kompensacijos ir šiai dienai, net nukritus biržoje kainai, ji yra aukštesnė nei po kompensacijos, kuomet galutiniam vartotojui taikomas tarifas. Šioje vietoje nebuvo jokios ekonominės logikos nebuvo perskaičiuoti tarifą“.

Gavus išmanųjį skaitiklį – biržos planas

R. Pocius laidoje kalbėjo, kad Lietuvoje šiuo metu yra įdiegta apie 300 tūkst. išmaniųjų skaitiklių. Tai leidžia vartotojams rinktis su valandinėmis biržos kainomis susietą planą.

Išmaniojo skaitiklio diegimas

„Kai kurie nepriklausomi tiekėjai jau siūlo tokį planą ir vartotojai gali sekti savo vartojimą, biržos valandines kainas, ir pagal tai planuoti savo elektros suvartojimo įpročius. Kas svarbu paminėti, kad mes irgi planuojame artimiausioje ateityje patobulinti elektros kainų palyginimo skaičiuoklę, kurioje įdėsime naują planą – su biržos valandiniu planu susietą produktą – ir visi tiekėjai teiks savo siūlymus. Šioje vietoje išryškės reali konkurencija, nes tokiu atveju tiekėjai savo kaštais konkuruos: visų tiekėjų valandinė kaina vienoda, bet bus konkuruojama tiekimo sąnaudomis ir marža.

Pradžiai rekomendacija pabandyti pasirinkti valandinį planą, kad vartotojas iš tiesų galėtų pasitestuoti ir pasižiūrėti, kokie galimi sutaupymai dėl vartojimo įpročių. Jei tas pasirinktas planas pasiteisina, prie jo ir likti. Esmė išmaniosios apskaitos ir yra, kad gali valdyti savo vartojimą ir iš to gauti naudą. Nes jei pasirinksi tiesiog fiksuotą tarifą, tai išmaniosios apskaitos nauda bus pilnai nerealizuota“, – paaiškino VERT pirmininkas.

R. Pocius taip pat paneigė mitą, kad išmanusis skaitiklis gali padidinti vartojimą ir „prisukti“ daugiau elektros.

„Nemanyčiau, kad išmanusis skaitiklis kažkaip padidintų vartojimą. Matyt, vartotojas turėtų pirmiausia pasižiūrėti pas save, galbūt yra įjungti įrenginiai, kurie nuolat vartoja elektros energiją, bet vartotojas prieš tai nepastebėdavo. Išmanusis skaitiklis leis matyti, koks vartojimas yra konkrečiu atveju. Tam tikrais atvejais, kai išauga suvartojimas, gali būti buvęs neteisės elektros suvartojimas, ar nedeklaruota kada suvartojimas, o dabar pagal realų suvartojimą pamato.

Tai įvairių priežasčių, bet dažniausiai būna, kad vartotojai pas save palieka elektrinius prietaisus neišjungtus. (…) Kai mes derinome investicijų projektą, buvo kitų šalių praktika, kuri parodė, kad viena iš išmaniosios apskaitos įgyvendinimo naudų, ženkliai sumažėja elektros vagysčių. Patys vartotojai sumanūs, prigalvoja būdų vartoto elektros energiją ne visai teisėtai. Ši išmani apskaita leidžia atskleisti tokius dalykus“, – laidoje pasakojo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)