R. Masiulis priminė, kad trejus metus „Klaipėdos nafta“ nepertraukiamai dirbo prie SGD terminalo projekto.

„Dirbome dieną ir naktį ir tuomet atrodė, kad kai ši diena ateis, jausimės labai susijaudinę. Dabar atrodo, kad dar turi praeiti šiek tiek laiko, kad suvoktume, kas įvyko“, - teigė R. Masiulis.

Energetikos ministras kalbėjo, kad Lietuvai teko nueiti labai sudėtingą kelią siekiant energetinės nepriklausomybės.

Rokas Masiulis
„Po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo, mes buvome daugiau nei 70 proc. priklausomi nuo iš Rusijos tiekiamų energetinių išteklių, - sakė R. Masiulis. - Ar jūs galite įsivaizduoti, kad Lietuva mokėjo ne tik didžiausią gamtinių dujų kainą Europoje, bet buvo laikas, kai šalis mokėjo didžiausią gamtinių dujų kainą pasaulyje, net Japonija, kuri yra visiškai izoliuota, mokėjo mažiau.“

R. Masiulis kalbėjo, kad artimiausiu metu SGD terminalas taps alternatyviu gamtinių tujų tiekimo šaltiniu.

Istorinė akimirka

Dujų infrastruktūros įmonėms atstovaujančios asociacijos „Gas Infrastructure Europe“ prezidentas Wimas Groenendijkas sveikino Lietuvą laukiant istorinio momento – SGD terminalo laivo – saugyklos atplaukimo.

„Independence“ atplaukimas į Lietuvą žymi istorinį momentą“, - kalbėjo W. Groenendijkas.

Pašnekovas dėstė, kad SGD terminalas ne tik leis užtikrinti gamtinių dujų tiekimo įvairovę, o tai labai svarbu norint sukurti konkurencingą rinką.

JAV valstybės departamento Energetikos resursų biuro specialusis pasiuntinys Amosas J. Hochsteinas teigė, kad Lietuvos energetinis saugumas yra JAV nacionalinio saugumo interesų dalis, nes taip šalis partnerė tampa labiau energetiškai nepriklausoma.

„Visai neseniai Europoje Baltijos šalys buvo vadinamos energetine sala ir tai buvo įvardijama kaip trukdis ekonominiam augimui“, - priminė jis.

Lietuvoje pradėjus veikti SGD terminalui, šalies energetinė izoliacija sumažės, ir, tikėtina, sumažės ir dujų kainos.

„Tai (Lietuvos SGD terminalas – DELFI) turi būti įkvėpimas kitoms šalims, tai yra sektinas pavyzdys“, - linkėjo A. J. Hochsteinas.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (308)