Šiuo metu į pabaigą eina Seimo laikinosios komisijos darbas, kuriai vadovauja socialdemokratas Artūras Skardžius. Komisiją savo darbą turėjo baigti pernai, tačiau to padaryti nepavyko.

„Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Rokas Masiulis sako, jog Seimo sudaryta laikinoji komisija SGD projektui kenkia labiausiai.

„Nuo to laiko, kai buvo įsteigta komisija iki šios dienos, tai praktiškai beveik metai, mes visokioms komisijoms, institucijoms, auditoriams pateikėme apie 4 tūkst. lapų dokumentacijos, atsakydami į jų klausimus. Visame tame procese dirbo iki 21 bendrovės specialisto, dėl to praradome laiko projektui - tikrinimai suvalgė laiko rezervus“, - paaiškino bendrovės vadovas.

Anot R. Masiulio, nors dabar Seimo sudarytos laikinosios komisijos darbas eina į pabaigą, priklausomai nuo jos pateiktų išvadų paaiškės, ar komisija darbą baigs, ar jį prasitęs, ar tyrimai įgaus kitą formą.

Bendrovę, įgyvendinančią SGD terminalo projektą, jau tikrino Viešųjų pirkimų tarnyba, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Valstybės kontrolė, nepriklausomas auditas ir kitos institucijos. Skelbta, kad iš viso atlikta 11 įvairių tyrimų.

DELFI skelbė, jog teigiamą išvadą apie SGD projektą pateikė ir Europos Komisija.

„Visi, kam buvo liepta tikrinti ir ne tik, davė teigiamas išvadas. Aišku, aš nemačiau galutinių išvadų, bet pagal tas preliminarias, kurios buvo nutekintos žurnalistams, matosi, kad vis tiek yra noras teikti neigiamas išvadas, tai man - labai keista. Kaip visos institucijos, kurios tyrė ir kurios medžiagą turi, galėjo nustatyti, kad viskas gerai, tad nesuprantu, iš kur komisija dar ima duomenų teikti kažkokią neigiamą išvadą“, - piktinosi R. Masiulis.

Pasak jo, laikinosios Seimo darbo grupės tyrimas SGD projektui yra kenksmingas dėl to, kad dabar bendrovei reikia kiekvieno specialisto.

„Tuo metu, kai vyksta intensyviausias darbas, mes dirbame komisijai, o ne projektui. Jau šiuo atveju, kai tiek nedaug laiko liko iki pabaigos, atimti jo iš mūsų yra labai keista, - sakė R. Masiulis. - Mūsų projektui tai buvo pats kenksmingiausias dalykas per visą mūsų SGD terminalo statybos istoriją. Jis labiausiai mums pakenkė ir labiausiai mums gali pakenkti.“

Vardija skandalus

Suskystintų gamtinių dujų terminalas - laivas, Klaipėdos naftos nuotr.
R. Masiulis nekomentavo priežasčių, kodėl, jo manymu, projektas yra daug kartų tikrintas ir dar tikrinamas, tačiau pridūrė, jog išvados teikiamos nebaigus tyrimo.

„Šios komisijos pirmininkas iš esmės siekia skandalų, nes jeigu komisijos tikslas būtų tiesa, tai būdas, kuriuo buvo atliekamas tyrimas, būtų kitoks. Pirmiausia būtų išsiaiškinama, o tik po to kalbama. Dabar komisijos darbo eigoje nuo pat pradžios ponas A. Skardžius per televiziją pasakė, kad, pavyzdžiui, „Klaipėdos nafta“ turėjo pasiūlymą pirkti SGD laivą, o pasirinko nuomą. Netiesa, mes neturėjome tokių pasiūlymų, visi pasiūlymai buvo nuomai. Pirmiausiai sukeliamas skandalas, o tada laukiama, kas bus. Kitas dalykas, mūsų partneriai norvegai televizijos laidoje A. Skardžiaus buvo apkaltinti neva per bendroves mokesčių rojuose plaunantys pinigus. Tai sukuria nuomonę dėl neskaidrumo“, - priminė R. Masiulis.

Paklaustas, ar dėl melagingos informacijos bendrovė planuoja kreiptis į teismus, R. Masiulis sakė, jog kol kas prioritetas teikiamas SGD projektui.

„Jeigu pradėti teisinį karą, tada mes neįgyvendintume projekto, o kariautume teisiškai. Aš manau, kad Lietuvoje yra teisinės institucijos, kurios turi tuo užsiimti, tos, kurios saugo valstybei svarbius projektus. Mūsų darbas – įgyvendinti projektą, kad tik netrukdytų. Mano vienintelis prašymas: kad netrukdytų“, - sakė jis.

Bendrovės skaičiavimais, kol kas projektą galima įgyvendinti laiku. Tačiau įmonė neatmeta galimybės kreiptis į teismus, jei bus patirta nuostolių.

„Jeigu bus pakenkta projektui, aš manau, komisijos nariai ir pirmininkas turės asmeniškai atsakyti už visus su tuo susijusius nuostolius, nes jie puikiai supranta, kaip tai kenkia projektui. Jie puikiai žino, ką daro“, - apibendrino R. Masiulis.

Skelbta, kad Seimo laikinosios komisijos išvadas nutarta uždaruose komisijos posėdžiuose svarstyti ketvirtadienį ir penktadienį, o jeigu bus rastas sutarimas, jos bus patvirtintos. Tačiau nuomonėms išsiskyrus, tai gali būti atidėta kitai savaitei. Opozicijos lyderis Andrius Kubilius komisijos išvadas pavadino anoniminėmis ir kenkiančiomis. Jis siūlė su išvadomis supažindinti Vyriausybę ir gauti jos išvadą, bet tam komisija nepritarė.

Planuojama, kad SGD terminalas pradės veikti 2014 m. pabaigoje ir sukurs sąlygas atsirasti gamtinių dujų rinkai Lietuvoje. Pirmaisiais terminalo veiklos metais planuojama perpumpuoti apie 1 mlrd. kubinių metrų dujų, o jo pajėgumas ateityje galėtų siekti iki 3 mlrd. kubinių metrų per metus.

2012 m. Lietuva suvartojo beveik 3,4 mlrd. kubinių metrų dujų, kurias importavo iš vienintelio tiekėjo – Rusijos dujų koncerno „Gazprom“, todėl SGD terminalas pagal projektinius pajėgumus ateityje galėtų patenkinti metinį Lietuvoje suvartojamų gamtinių dujų kiekį.

SGD terminalas veiks pietinėje Klaipėdos jūrų uosto dalyje - ties „Kiaulės nugaros“ sala. Svarbiausia terminalo funkcija - priimti ir saugoti suskystintąsias gamtines dujas, jas dujinti ir tiekti į magistralinį tinklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)