Seime vykstant Vyriausybės valandai, „tvarkietis“, buvęs „Drąsos kelio“ narys Valdas Vasiliauskas klausė R. Masiulio, ar jis „ramiai miega naktimis“ dėl to, kad SGD terminalo dujos kainuoja brangiau nei „Gazprom“.

„Ar ši sutartis nėra žalinga Lietuvai?“ - klausė „tvarkietis“.

R. Masiulis patikino nekenčiantis nuo nemigos.

„Iš „Gazprom“ dujų kaina buvo sumažinta dėl to, kad pas mus atsirado konkurentas – SGD terminalas. Mes negalime paimti vieno elemento, išskirti kaip neigiamą, o džiaugtis bendru rezultatu. Reikia įvertinti tai, kas leido tą rezultatą pasiekti“, - kalbėjo energetikos ministras.

Sykiu jis patikino, kad „Gazprom“ ir SGD terminalo dujų kaina skaičiuojama skirtingais principais, ir pigesnės rusiškos dujos netrukus gali pasirodyti esančios brangesnės.

„Dujos SGD pavidalu ir dujos, perkamos iš „Gazprom“, yra perkamos skirtingomis formulėmis ir pagal skirtingus indeksus. „Gazprom“ dujos yra perkamos pagal naftos indeksą. Naftos kaina, kaip matome, reikšmingai krito praėjusių metų pabaigoje ir dar nėra atsistačiusi – dėl to tą efektą mes matome. Be to, „Gazprom“ davė retrospektyvinę vienerių metų nuolaidą, kuri dar mažina „Gazprom“ dujų kainą. Todėl negalima lyginti SGD dujų ir tos dirbtinai, su dviguba nuolaida sumažintos kainos.

Taip, reikia patvirtinti, kad SGD, pagal tą formulę, už kokią yra perkama, šiuo metu yra brangiau apie 10 proc. negu „Gazprom“ kainos. Bet įvertinus tai, kad tai yra skirtinga formulė, ne už ilgo gali būti atvirkštinis efektas – kad tos dujos gali būti pigesnės už „Gazprom“, - tęsė R. Masiulis.

Ministro teigimu, SGD terminalas jau davė teigiamų rezultatų, nors veikia dar tik kelis mėnesius. „Manau, kad čia tikrai buvo teisingas sprendimas, nes bendrai dujų kaina nukrito daugiau negu 20 proc., o visos laivo sąnaudos yra apie 5-7 proc. nuo dujų kainos. Taip, kad laivas jau yra atsipirkęs“, - reziumavo R. Masiulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (473)