Tai pareiškė šalies energetikos ministras Rokas Masiulis, ketvirtadienį Vilniuje susitikęs su Rusijos ambasadoriumi Aleksandru Udalcovu.

„Aš pristačiau, kad Lietuva dabar turi daugiau galimybių importuoti dujas nei anksčiau - SGD terminalas gali aprūpinti ne tik Lietuvos poreikius, bet ir Latvijos bei Estijos. Be to, pabrėžiau, kad visos derybos - ar su „Gazprom“, ar su kitais teikėjais - bus tik komerciniais pagrindais. Aptartas ir dujų tranzito klausimas - šiais metais turėtų būti pasirašyta tranzito sutartis. Mes sakome, kad dujų sistema yra geros techninės būklės, prižiūrima ir užtikrina patikimą tiekimą į Karaliaučių“, - BNS po susitikimo sakė R. Masiulis.

Jis dar kartą pakartojo, kad derybos dėl dujų tranzito į Karaliaučių tarp „Amber Grid“ ir „ Gazprom“ jau vyksta, tačiau jų detalės neatskleidžiamos. Pasak energetikos ministro, derybos dėl dujų tiekimo 2016 metams taip pat vyks tarp įmonių, o jis, kaip vyriausybinės derybų su „Gazprom“ darbo grupės vadovas, kol kas nenumato susitikimų su kitais Rusijos pareigūnais ar „Gazprom“ atstovais.

Anot R. Masiulio, susitikime jis išreiškė susirūpinimą dėl Karaliaučiaus ir Astravo Baltarusijoje atominių elektrinių statybos ir Espo konvencijos laikymosi.

Pernai birželį Espo šalys patvirtino, kad statoma Astravo AE pažeidžia Jungtinių Tautų konvenciją dėl poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste.

R. Masiulio teigimu, tai buvo pirmasis pažintinis jo susitikimas su A. Udalcovu.

R. Masiulis vasario pabaigoje BNS teigė, kad pastačius SGD terminalą, padėtis Lietuvoje iš esmės pasikeitė, ir nuo kitų metų baigiantis ilgalaikei dujų tiekimo sutarčiai su „Gazprom“, derybos su Rusijos koncernu šaliai nebėra tokios svarbios, kaip anksčiau. Tačiau kartu jis teigė, kad susitarti su „Gazprom“ tiek dėl dujų pirkimo, tiek dėl tranzito į Karaliaučių yra būtina, ir pirmieji žingsniai šia linkme jau žengti - su „Gazprom“ apsikeista dalykiškais laiškais.

Pasak R. Masiulio, rusiškų dujų Lietuvai, be Jonavos trąšų gamyklos, kitąmet reikės tik apie 0,5 mlrd. kubų, ir šį kiekį šalis galėtų nusipirkti iš Latvijos bei Estijos arba dar metus deginti šiemet iš „ Gazprom“ nenupirktą dujų kiekį

Anot jo, nauja sutartis su „Gazprom“ galėtų būti sudaryta iki 2019 metų - tuomet baigiasi „Litgas“ sutartis su „Statoil“ dėl SGD tiekimo Lietuvai bei turėtų būti pastatyta dujų jungtis tarp Lietuvos ir Lenkijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)