Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro Simono Slapšinsko teigimu, visos įmonės, kurias krėtė FNTT, susijusios su „Vilniaus energija“.

„Tyrimas buvo pradėtas ir atliekamas dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, taip pat – dėl galimo sukčiavimo dirbtinai didinant šilumos kainas per įsigyjamą dyzeliną ir biokurą, - žurnalistams sakė S. Slapšinskas. - Visos įmonės, kuriose buvo atliekamos kratos, yra vienaip ar kitaip susijusios su „Vilniaus energijos“ veikla.“

Paklaustas, ar tyrimas gali paliesti Vilniaus politikus, prokuroras užsiminė apie šilumos ūkio nuomos sutarties su „Dalkia“ vertinimą. „Tyrimo metu bus analizuojama visa eilė aplinkybių. Viena iš jų – tikrai ir sutarties pasirašymas su „Dalkia“, - teigė S. Slapšinskas.

Konkrečių įmonių, kurias krėtė FNTT, jis neatskleidė.

Anot prokuroro, įtarimai kol kas niekam nepareikšti, sulaikytų asmenų taip pat kol kas nėra. „Analizuojami tiek kratų metu išimti dokumentai, tiek ir pirminėje tyrimo stadijoje gauti duomenys“, - teigė S. Slapšinskas.

„Vilniaus energiją“ valdančio koncerno „Dalkia“ pareiškimus, esą tyrimu suinteresuoti Rusijos dujų tiekėjai bei konkurentai, prokuroras pavadino „visiškai tipine gynybine versija“. „Galiu pasakyti, kad šita pozicija neturi nieko bendro su realiu gyvenimu“, - sakė S. Slapšinskas.

Jis teigė negalintis nurodyti, ar tyrime minima Vilniaus mero Artūro Zuoko pavardė. Pats A. Zuokas teigė bent jau kol kas neketinantis komentuoti „Vilniaus energijos“ tyrimo.

Neoficialiais DELFI duomenimis, iškrėstos didžiausios koncerno „Icor“ kompanijos, dirbančios su „Vilniaus energija“. Ne tik biokuro tiekėja „Bionovus“, kurioje atliktą kratą jau patvirtino „Icor“, bet ir dar kelios įmonės sostinėje bei Kaune.

DELFI žiniomis, FNTT sąraše yra stambius inžinerinių projektų konkursus „Vilniaus energijoje“ laimėjusios kompanijos „Axis Industries“, „Axis Technologies“ ir „Axis Power“, registruotos Kaune.

Centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenimis, „Axis Industries“ nuo 2008 m. rugsėjo su „Vilniaus energija“ sudarė viešųjų pirkimų sutarčių už beveik 338 mln. Lt, „Axis Power“ – už 20,7 mln. Lt, „Axis Technologies“ – už 2,15 mln. Lt. Pastaroji įmonė daugiausiai sutarčių, kurių bendra vertė siekia 7,23 mln. Lt, yra sudariusi su kita prancūzų koncerno „Dalkia“ valdoma šilumos tiekimo įmone „Litesko“.

„Litesko“ viešuosiuose pirkimuose dominuoja ir „Axis Industries“ (sutarčių už beveik 222 mln. Lt).

Koks „Litesko“ statusas FNTT atliekamame tyrime – kol kas neaišku. „Vilniaus energija“ teigia, kad ši įmonė krečiama nebuvo, bet, DELFI duomenimis, ji taip pat yra tyrėjų akiratyje.

DELFI duomenimis, FNTT tikrinamų įmonių sąraše yra ir Konstitucijos pr. 7, Vilniuje, registruotos „Icor“ įmones bei paties koncerno centrinis biuras. Be „Bionovus“, tyrimas liečia didžiausią Lietuvoje daugiabučių administravimo kompaniją „City Service“. CVPP duomenimis, nuo 2008 m. rugsėjo „City Service“ su „Vilniaus energija“ sudarė sutarčių už 5,18 mln. Lt.

Pavardės neminėti prašęs vienos iš „Icor“ įmonių darbuotojas DELFI patvirtino, kad ketvirtadienį FNTT pareigūnai krėtė „Icor“ priklausančias patalpas.

„City Service“ laikosi pozicijos, kad jos veikla FNTT pareigūnų nedomina.

FNTT akiratyje, DELFI žiniomis, atsidūrė ir dar viena įmonė, registruota Konstitucijos pr. 7. Tai bendrovė „Lag&d“, įsteigta 2009 m. rugsėjį.

Prokuratūra šių duomenų kol kas nepatvirtina. „Icor“ taip pat susilaiko nuo platesnių komentarų – kol kas tik informuota, kad buvo krečiamos „Bionovus“ patalpos.

DELFI primena, kad koncernas „Dalkia“ kratas „Vilniaus energijoje“ ir „Icor“ įmonėse vadina puolimu, kuriuo suinteresuoti konkurentai ir dujų tiekėjai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)