Kaip pranešė LTV „Panorama“, nuo kitų metų Lietuvos gyventojams vėl brangs dujos, naudojamos maistui gaminti bei šildytis. Pagrindinis dujų tiekėjas buitiniams vartotojams – „Lietuvos dujos“ prašo Valstybinės kainų ir energetikos (VKEKK) kontrolės komisijos gerokai padidinti dujų skirstymo ir perdavimo kainų ribas 5-eriems metams.

Perdavimo kainą prašoma padidinti maždaug 30 proc. – iki 44 litų už 1000 kubų. Dar daugiau – maždaug 65 proc. – iki 209 litų „Lietuvos dujos“ norėtų pakelti skirstymo kainą.

Tiesa, galutinėje kainoje gyventojams perdavimo ir skirstymo išlaidos kartu sudaro tik maždaug ketvirtadalį visos kainos. Todėl VKEKK net ir patvirtinus naujas kainų ribas, o „Lietuvos dujoms“ jas visiškai išnaudojus, kubinis metras dujų gyventojams dėl to brangtų nedaug.

„Dėl minėto kainų didėjimo įtakos bendrai dujų kainos padidėjimas sudarytų apie 4-5 proc.”, - „Panoramai“ tvirtino VKEKK Dujų skyriaus vedėjas Renatas Pocius.

Kur kas daugiau – maždaug 70 proc. - įtakos galutinei dujų kainai turi tai, už kiek dujas „Lietuvos dujoms“ parduoda Rusijos „Gazprom“. Prieš metus ši kaina buvo peržengė 800 litų, šį rugsėjį ji jau buvo arti 1300 litų už 1000 kubinių metrų.

Jei importuojamų dujų kaina artimiausiu metu nesumažės, prognozuojama, kad dujų kaina gyventojams pašoks daugiau nei dvigubai.

„Buitiniams vartotojams, palyginus tą kainą, pagal kurią buvo skaičiuota – 826 Lt, su ta, kuri galioja šiandien, įvertinus transportavimo kainas, dujų kaina didėtų apie 60 proc.“, - sakė R. Pocius.

Tačiau pasak „Lietuvos dujų" Strateginio vystymo skyriaus vadovo Sauliaus Bilio, pastaruoju metu dėl suirutės pasaulio rinkose pinga nafta ir jos produktai. O nuo jų kainos priklauso ir dujų kaina. Todėl 60 proc. brangimą jis vadina pesimistiniu scenarijumi.

Dujų kaina galutinai turėtų paaiškėti lapkritį, „Lietuvos dujoms“ pateikus galutinius skaičiavimus ir VKEKK juos patvirtinus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją