Nors šilumininkai viešai išplatino pranešimą apie paramą šiai reformai, tačiau užkulisiuose verda intensyvi kova.

Ketvirtadienį prieš balsavimą didžiausiuose šalies dienraščiuose pasirodė publikacijos, kurių temos ir mintys stebėtinai panašios. Straipsniai publikuojami „Lietuvos ryte”, „Lietuvos žiniose”, „Respublikoje”. Nei prie vieno straipsnio nenurodytas užsakymo numeris.

Visų straipsnių pagrindinė mintis - reikia paremti „darbiečio” Kęstučio Daukšio „patobulintas” pataisas, kuriose numatyta, jog gyventojai galėtų rinktis iš visų šilumos punktų prižiūrėtojų, tarp jų ir susijusių su šilumos tiekėju.

Pagrindiniai straipsnių herojai - Buitinių vartotojų sąjungos prezidentas Antanas Miškinis, Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidentas Juozas Antanaitis, Vilniaus daugiabučių namų savininkų bendrijų asociacijos vadovas Algirdas Goldenis ir Lietuvos vartotojų asociacijos prezidentas Stanislovas Juodvalkis.

Minėti asmenys kritikuoja prezidentės pataisas, teigdami, kad priėmus jas bus ribojama konkurencija.

Prie straipsnio „Respublika” nepagailėjo savo ekonomikos redaktoriaus Vidmanto Užusienio pavardės. „Lietuvos rytas” elgiasi apdairiau – kaip straipsnio autorius nurodomas dažnai tokiems dalykams naudojamas Egidijus Saladžius. „Lietuvos žinių” straipsnio autoriumi įvardinamas Gintaras Mikšiūnas.

Esant dabartinei situacijai, kai šilumos tiekėjas ir šilumos punktų prižiūrėtojas yra susiję, šilumos prižiūrėtojai nėra suinteresuoti, kad šildymo kainos gyventojams būtų mažesnės.

Jei Seimas uždraus šilumos punktus prižiūrėti su šilumininkais glaudžiai susijusioms įmonėms, tai pirmiausiai bus matoma sostinėje, mat čia šilumos punktus dažniausiai prižiūri didžiausias Lietuvoje daugiabučių namų administratorius – bendrovė „City Service“. Ji priklauso koncernui „Icor“ (buv. „Rubicon Group“), kurio du akcininkai – Andrius Janukonis ir Linas Samuolis – tiesiogiai dalyvauja šilumą tiekiančios „Vilniaus energijos“ valdyme.

Primename, kad svarstant šią pataisą Seimas buvo kaip niekad vieningas. Viskas vyko pakankamai sklandžiai iki buvo pritarta K. Daukšio pataisai. Už „darbiečio” pasiūlymą pasisakė 51 parlamentaras, prieš – 11, susilaikė – 37. Taigi trijų balsų dauguma K. Daukšio pasiūlymui buvo pritarta. Seimas šį siūlymą svarstys ketvirtadienį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)