Kilo sujudimas

Miestelio statusą turinčiuose Kalnujuose sujudimas kilo praėjusio birželio pradžioje, netikėtai paaiškėjus, kad apylinkėse planuojama pastatyti didžiulį vėjo jėgainių parką. Nelauktų žinių nustebinti žmonės pareikalavo, kad į susitikimą su gyventojais atvyktų energetinį projektą Kalnujų apylinkėse įgyvendinančios norvegų kapitalo bendrovės „Windlita“ atstovas.

Nervingai vykusiame susirinkime Kalnujų gyventojai pabrėžė visomis prieinamomis priemonėmis sieksiantys, kad miestelis neatsidurtų vėjo jėgainių apsuptyje.
Nuo minėto susitikimo praėjusius kiek daugiau nei mėnesiui, paaiškėjo, ką gyventojams jau pavyko nuveikti.

Suskaičiavo žmones

Iš karto po susitikimo su „Windlita“ atstovu kalnujiškiai subūrė iniciatyvinę grupę. Grupės vadovu išrinktas Andrius Žemkauskas pasakojo, kad vienas pirmųjų žingsnių buvo surinkti jėgainių parkui nepritariančių gyventojų parašus.

„Paprašėme, kad seniūnija pateiktų faktinį gyventojų skaičių, nes yra tokių, kurie tik prisiregistravę, tačiau čia negyvena, ir miestelio ateitis jiems nerūpi. Paaiškėjo, kad miestelyje (neskaičiuojant nepilnamečių) yra 677 gyventojai. 483 pasirašė nesutinkantys, kad būtų įrengtas vėjo jėgainių parkas. Tad daugumos nuomonė yra vienareikšmė: beveik 78 procentai - prieš“, - pabrėžė parašus į savaitraščio „Alio, Raseiniai“ redakciją atnešęs A. Žemkauskas.

Jis informavo, kad parašai prieš jėgainių parką renkami ir ne per toliausiai nuo Kalnujų esančiose gyvenvietėse – Biliūniuose, Norgėluose, Gabšiuose, Gervinėje.
„Turime būti solidarūs. Tikslių duomenų dar neturiu, tačiau, kiek žinau, šiuo metu surinkta apie šimtas parašų“, - sakė kaimo bendruomenės „Biliūnai“ pirmininkė Vilma Račkauskienė.

Mano, kad dings bitės

Bendrovės „Windlita“ atstovas Juras Baltrūnas (dešinėje)
Kalnujų miestelio apylinkėse iš viso planuojama pastatyti 25 vėjo jėgaines. Tokie invazijos mastai gyventojus verčia ne juokais susirūpinti.

„Mums informavo, kad vienos jėgainės aukštis sieks 175 metrus. Tai milžiniški įrenginiai, kurie nuo gyvenvietės bus nutolę 800 metrų atstumu. Kai kurie stovės toliau. Akivaizdu, kad ant gyvenvietės jie mes milžiniškus šešėlius ir tie šešėliai saulėtą dieną neišnyks visą parą, nes planuojamas jėgainių parkas Kalnujus turėtų apjuosti gaubta linija, besidriekiančia iš rytų į vakarus“, - dėstė A. Žemkauskas.

Iniciatyvinės grupės pirmininkas teigė išsiaiškinęs, kad vienoje vietoje sukoncentravus milžiniškus mechanizmus, apylinkėse išnyksta bitės, savo migracijos kelius pakeičia paukščiai, iš dirvožemio dingsta sliekai, ir žemė tampa nederlinga.

„Kraštovaizdis pasikeis neatpažįstamai. Akivaizdu, kad apylinkėse kris nekilnojamojo turto vertė“, - sakė dėl Kalnujų ateities nerimaujantis A. Žemkauskas.
Abejonės dėl viešumo

Prieš vėjo jėgainių plėtrą pasisakančios Kalnujų iniciatyvinės grupės nariai nustebo sužinoję, kad „Windlita“ vietos seniūniją buvo informavusi apie plėtros planus.
„Paaiškėjo, kad, formaliai vertinant, viešumo sąlygos tarsi buvo įvykdytos: dar 2010 metais seniūnijai jie („Windlita“, - redakcijos pastaba) buvo pateikę prašymus dėl projekto viešinimo. Bet tai toks viešinimas, kurio efektyvumas yra niekinis. Juk žmonės į seniūniją eina prispirti konkrečios problemos, ir niekas neskaito bukletų su skelbimais. Kodėl nebuvo realaus viešinimo, atskymo neturiu. Juk norint iš tiesų paviešinti, tai buvo galima padaryti per vieną dieną“, - svarstė iniciatyvinės grupės pirmininkas.

Ragindama ginti gyventojų interesus, iniciatyvinė grupė raštu kreipėsi į Raseinių rajono tarybos narius, savivaldybės vadovus, parlamentarus.

Gaus pinigų

Kalvotoje vietovėje jėgaines planuojančiai statyti bendrovei „Windlitai“ vienam įrenginiui reikia 15 arų žemės. Šią žemę iš savininko jie išnuomotų 99 metams ir už penkiolika arų per metus mokėtų 8 tūkst. litų.

Vėjo jėgainių parko plėtros planą greta Kalnujų išnagrinėję smalsūs gyventojai pamatė, kad yra savininkų, kurių žemėse numatoma pastatyti iki trijų jėgainių. Tokiu atveju išnuomotos žemės savininkas per metus gautų 24 tūkst. litų. Kas mėnesį – po du tūkstančius litų.

Tarp pasirašiusiųjų yra nuosavos žemės turintis Kalnųjų seniūnijos žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus specialistas Vladislovas Ežerinskas, keli apylinkėse gerai žinomi ūkininkai, Kalnujuose įsikūrusios bendrovės „Agra Corporation“ atstovas.

Ragina nepanikuoti

Gyventojų nuogąstavimams dėl neigiamo poveikio aplinkai nepritariantis „Windlita“ atstovas Juras Baltrūnas anksčiau įvykusiame susitikime pabrėžė, kad apie jėgainių poveikį aplinkai sklando daug iškreiptos informacijos, todėl, anot jo, galima pasitikėti tik patyrusių specialistų išvadomis.

Tačiau gyventojams nebeaišku, kas tie specialistai ir kokių specialistų išvadomis reikia pasitikėti. Tokių abejonių kilo po to, kai praėjusiais metais Kalnujuose apsilankė Raseinių rajono bendrąjį planą rengiantys savivaldybės specialistai ir domėjosi, ar gyventojai pritartų vėjo jėgainių plėtrai.

„Atsakymas buvo vienareikšmis – nepritartų. Tačiau, kas iš to – paaiškėjo, kad plėtros planai kuriami“, - neslėpė apmaudo gyventojų iniciatyvinės grupės atstovas.

Pranašauja blogą ateitį

Sujudę Kalnujų gyventojai teigė sieksiantis, kad jėgainių plėtros planas šalia jų miestelio būtų nepatvirtintas arba kad jėgainės būtų statomos 5-7 kilometrais atokiau.

„Domėjomės, kaip sekėsi kovoti už savo teises gyventojams kituose rajonuose. Sužinojome, kad visur, kur energetikai buvo užsibrėžę, ten jėgaines ir pastatė. Geriausiu atveju pavyksta pasiekti, kad jos būtų patrauktos bent pora kilometrų toliau“, - sakė A. Žemkauskas.

Iniciatyvinės grupės nariai tikino, kad pastaraisiais metais Kalnujuose pastebimos teigiamos demografinės tendencijos – daugėja jaunų šeimų. Prieš energetikus užsimoję pakovoti aktyvistai tvirtina, kad pastačius milžiniškos koncentracijos jėgainių parką, miestelis taps visiškai nepatrauklus ir ims nykti.