„Mūsų patirtis sako, kad tol, kol mes – kaip valstybė, kaip regionas – negavome alternatyvaus dujų tiekimo, kuris leido užtikrinti 100 procentų (dujų tiekimo – ELTA) alternatyvą, taip pat įvyko ir tam tikra transformacija šilumos ūkyje – iš dujų į biokurą... Tik tuomet, kai mes drastiškai sumažinome savo priklausomybę nuo to vieno tiekėjo, tik tada tos kainos pasikeitė“, –„Žinių radijui“ antradienį sakė prezidento vyriausiasis patarėjas, galvoje turėdamas 2014 m. Klaipėdoje veikti pradėjusį Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą. Šis nacionalinės svarbos projektas leido Lietuvai išsivaduoti iš energetinės priklausomybės, nes anksčiau „Gazprom“ buvo vienintelis dujų tiekėjas.

Todėl, pažymi J. Neverovičius, dujos, kurios dar šiais metais Europą turėtų pasiekti per naują eksporto dujotiekį „Nord Stream 2“, teigiamo poveikio kainoms veikiausiai neturės. Priešingai, tvirtina jis, Rusiją ir Vokietiją Baltijos jūros dugnu sujungsiantis dar vienas vamzdynas tik padidins Europos priklausomybę nuo Maskvos.

„Šiuo atveju, kai faktiškai nėra diversifikuojamas tiekimo šaltinis, – jis lieka tas pats, tai „Gazprom“, tai yra Rusija. Žaidžiama su tiekimo keliais, dar labiau sustiprinant derybinę galią vienoje pusėje – Rusijos pusėje. Apeinamos tranzitinės valstybės. Todėl aš sakyčiau, kad rizikos Europai kaip tik padidėja, nes kitaip, nei mūsų atveju, esminio pokyčio diversifikuojant šaltinį nėra“, – sakė patarėjas.

Kontraversiškai vertinamam „Nord Stream 2“ projektui priešinosi JAV ir dalis Europos šalių, įskaitant Ukrainą, Lenkiją ir Lietuvą. Pasak šių valstybių, dar vienas Rusijos dujotiekis į Europą padidins geopolitinę Kremliaus įtaką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)