„Na ta konkurencija yra. Tiktai reikia turėti omenyje, kad galbūt ji ne tokia, kaip mes ją įsivaizdavome. „Perlo Energijos“ atvejis parodė, kad nauji žaidėjai nepakankamai gerai įsivertino savo galimybes ir nepakankamai gerai valdė rizikas. Tai rinkoje liko didieji žaidėjai, tokie kaip mūsų, lietuviškasis, „Ignitis“, bei latviškos ir estiškos atitinkamai įmonės.

Kas yra gerai, tai, kad šios bendrovės yra dideli žaidėjai. Taigi, tai tam tikra prasme galime jaustis saugiau ir užtikrinčiau, nes jų finansinis pajėgumas yra adekvatus susitvarkyti su visais iššūkiais“, – antradienį „Žinių radijui“ tvirtino J. Neverovičius.

Tuo pat metu, prezidento patarėjas pamini, kad rinkoje egzistuojant tik tokio dydžio bendrovėms, šios galinčios stipriai veikti rinką ir siekti vartotojui nesąžiningų kainų. Tad, jo manymu, reikalingas aktyvus Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos dalyvavimas ir priežiūra.

„Bet kas yra matyti reguliatoriaus užduotis, tai stebėti, kad nebūtų pasinaudojama tuo, kad kaip tik jie stiprūs ir labai stipriai sprendžia dėl to, kokius produktus gali siūlyti rinkai. Ir čia reikia matyti ir vartotojų interesą, ne vien tik tai įmonių, kurios valdo savo rizikas, poreikius. Iš to ką matome, reguliatorius aktyviai stebi, prašo informacijos iš tiekėjų, ją nagrinėja. Ir matyti reikia tikėtis, kad kai matys tas rizikas ar neteisingus sprendimus, kels aliarmą“, – tikino jis.

ELTA primena, kad Lietuvoje jau pasibaigę du energetikos rinkos liberalizavimo etapai – I-asis kur elektros tiekėjo paslaugas rinkosi virš 5 tūkst. kWh suvartojantys per metus gyventojai. 2022 m. birželio viduryje pasibaigė II-asis etapas, kur renkasi 1-5 tūkst. kWh per metus suvartojantys gyventojai. Trečiasis etapas yra pratęstas iki 2026 metų, jame elektros tiekėją rinksis iki 1 tūkst. kWh per metus suvartojantys gyventojai – tokių Lietuvoje yra apie 500 tūkst.

Nepriklausomo elektros tiekimo (NET) paslaugą Lietuvoje teikia 5 įmonės: „Ignitis grupė“, latviška bendrovė „Elektrum Lietuva“, valstybinė Estijos įmonė „Enefit“, bei du privatūs smulkieji tiekėjai – „EGTO Energija“ ir „Birštono elektra“. Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos duomenimis, beveik 80 proc. visų jau NET pasirinkusių buitinių vartotojų sutartį sudarę su „Ignitis“, su „Elektrum“ ir „Enefit“ sudarę sutartis yra po 10 proc. vartotojų.

Iki šių metų rugpjūčio paslaugą teikė ir nepriklausoma tiekėja „Perlas Energija“, bet smarkiai išaugus elektros kainoms rinkoje, „Perlas Energija“ pranešė negalinti tiekti elektros klientams fiksuota kaina, o vėliau paskelbė išvis nutraukianti veiklą. Daliai buvusių bendrovės klientų mokamos valstybės kompensacijos.