"Yra tų priemonių, kad suvaldyti šitas (šilumos - BNS) kainas, tačiau tam reikia investicijų, tam reikia kryptingo darbo", - interviu Žinių radijui antradienį sakė Nerijus Udrėnas.

Pasak jo, siekiant geresnio valdymo, savivaldybės galėtų pareikalauti, kad į šilumos įmonių valdybas ir stebėtojų būtų skiriami nepriklausomi nariai, o gyventojai gali ieškoti techninių priemonių mažinti šilumos sąskaitas - burtis į bendrijas, subalansuoti šildymo sistemas, karšto vandens ruošimą "priartinti" prie buto.

N.Udrėnas kalbėjo, jog galima būtų galvoti ir apie "energetinio efektyvumo apynasrį".

"Tam tikros savivaldybės, kurios pagal turimus objektyvius duomenis šilumos tiekimo srityje galėtų dirbti efektyviau, tačiau tas joms nesiseka, galbūt valstybė tada galėtų priimti tam tikrus sprendimus ir įlieti dalį kapitalo - kaip pavyzdžiui, Kaune "Lietuvos energija" siūlo savo investicijas, kad būtų padidinta konkurencija šilumos tiekimo srityje. Taip kad ir kontroliuojančias institucijas, ir metodikas galbūt reikėtų peržiūrėti, kad tikrai būtų orientuojamasi į efektyvų šilumos tiekimo modelį, kad tie kurie daro investicijas - iš tiesų taupo energiją", - kalbėjo vyriausiasias prezidentės patarėjas.

Pernai rudenį, priimant prezidentės inicijuotas Šilumos ūkio įstatymo pataisas, teigta, kad jos atpigins šilumą vartotojams. Pataisos įsigaliojo nuo lapkričio 1-osios, tačiau šildymo sąskaitos kai kuriuose miestuose, ypač Vilniuje, smarkiai išaugo.

Energetikos inspekcija šiuo metu aiškinasi, kodėl lapkritį Vilniuje net 17 proc. išaugo šildymo suvartojimas, o kartu ir gerokai išaugo sąskaitos už šildymą.

Prezidentės patarėja Solveiga Cirtautienė gruodį žadėjo, kad Šilumos ūkio įstatymo pataisos netrukus sumažins šilumos kainas ir Vilniuje, kur lapkritį jos smarkiai išaugo dėl, kaip teigiama, 17 proc. padidėjusio suvartojimo. Teigta, jog pataisos turėtų sumažinti šilumos kainą, išspręsti šilumos punktų valdymo problemas, o vartotojams garantuoti teisę pasirinkti, kiek šilumos jie nori pirkti iš šilumos tiekėjo.

Dabar šilumos kainų reguliavimo metodikas bei viršutines kainų ribas nustato Kainų komisija. Seimas gruodį pritarė prezidentės D.Grybauskaitės veto Energetikos įstatymo pataisoms, pagal kurias Vyriausybė, o ne Kainų komisija tvirtintų kainų skaičiavimo metodikas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją