"Džiugu, kad artimiausiu metu skalūnų dujų žvalgyba Lietuvoje prasidės (...). Tikimės, kad per artimiausius 3-5 metus iš tiesų žinosime, kuo esame turtingi", - interviu Žinių radijui antradienį sakė šalies prezidentės patarėja Jovita Neliupšienė, komentuodama JAV bendrovės "Chevron", kuri vienintelė dalyvauja tarptautiniame skalūnų dujų žvalgybos konkurse, ketinimus jau šių metų pavasarį pradėti darbus.

"Skalūnų dujų žvalgyba Seimo ir Vyriausybės įvardyta kaip vienas iš prioritetų. Pasak prezidentės, jų žvalgyba arba žinojimas, kokių resursų turi Lietuva, yra labai svarbus. Žinoma, atliekant bet kokią gamtinių išteklių žvalgybą, būtina laikytis visų gamtosauginių reikalavimų ir šnekėtis su bendruomenėmis, nes žvalgyba paliečia ir aplink gyvenančius žmones ir ne paslaptis, kad jie tikisi aiškios ir aiškiai suprantamos informacijos", - kalbėjo patarėja.

"Chevron" tyrinėjimo ir gamybos prezidentas Europai, Eurazijai ir Vidurio Rytams Jay Johnsonas pirmadienį Vilniuje sakė, kad "Chevron" pirmiausia sieks išsiaiškinti, koks yra galimas skalūnų išteklių potencialas Lietuvoje.

J.Johnsonas pripažino, kad "Chevron" laikosi visų saugumo reikalavimų, atliekant žvalgybos darbus.

Ar amerikiečiai galės žvalgyti skalūnų dujas, sprendžiama ir Seime - Aplinkos apsaugos komitetas šią savaitę balsuos, ar stabdyti skalūnų dujų žvalgybos konkursą, ar pavesti mokslininkams per kelias savaites pateikti išvadą. Dar viena išeitis - leisti šiuo klausimu apsispręsti Seimui.

"Chevron" įmonė Lietuvoje "Chevron Exploration & Production Lietuva" vienintelė pateikė paraišką tarptautiniam skalūnų dujų bei naftos paieškos ir gavybos Šilutės-Tauragės plote vakarų Lietuvoje konkursui - vasario viduryje Geologijos tarnyba turi pateikti savo išvadas dėl amerikiečių pasiūlymo. Konkurso laimėtojas turėtų paaiškėti per 60 dienų nuo pasiūlymo pateikimo sausio 14-ąją.

" Chevron", pasak premjero Algirdo Butkevičiaus, darbus nori pradėti jau balandį.

Jei "Chevron" bus pripažinta konkurso laimėtoja, ji į žvalgybos darbus 1,8 tūkst. kvadratinių kilometrų Šilutės-Tauragės plote vakarų Lietuvoje turės investuoti ne mažiau kaip 80 mln. litų.

Nepatvirtintais duomenimis, išgaunamų skalūnų dujų ištekliai Lietuvoje gali siekti maždaug 100-120 mlrd. kubinių metrų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)