Anot jo, negalima delsti Baltijos šalių saugumo kaina ir visos trys valstybės turi bendrą interesą riboti nesaugios ir nešvarios elektros importą.

„Mano prašymas – pademonstruokime vienybę, nebesiųskime Europos institucijoms skaldančių signalų ir, patobulinę esamą modelį, susitelkime į premjerų aukščiausiu lygiu prižiūrimą projekto įgyvendinimą, laikantis jau ne kartą sutartų terminų“, – pranešime cituojamas S. Skvernelis.

Nuotoliniame susitikime su Latvijos ir Estijos premjerais Krišjaniu Karinšu ir Juriu Ratu trečiadienį sutarta trijų šalių energetikos ministrams pavesti, kad sprendimai būtų rasti artimiausiu metu.

Balandžio pradžioje prezidentas Gitanas Nausėda pokalbyje su Baltijos šalių vadovais užsiminė, kad politinėje deklaracijoje dėl Astravo elektros nepirkimo dalyvauja Lietuva ir Estija, tačiau dar trūksta Latvijos ministro parašo.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas balandžio pabaigoje sakė BNS besitikintis, jog svarbų vaidmenį pasirašant susitarimą atliks Europos Komisija. Pasak jo, derybos tarp trijų šalių iš esmės baigtos, o kitas etapas – užbaigti pasirašymo procedūras.

Ministro teigimu, aukšto lygio derybos truko nuo 2019 metų rudens iki šių metų vasario. Anot jo, galutinai neužbaigus, „rizikuotumėme negatyviomis pasekmėmis mūsų bendriems projektams, tokiems, kaip sinchronizacija“.

Latvijos vadovas: Astravo AE saugumui kompromisų nebus, bet dėl priemonių diskutuojama

Latvijos prezidentas Egilas Levitas sako, kad jo šalis nedarys kompromisų dėl Baltarusijos Astravo atominės elektrinės saugumo, tačiau vyriausybė vis dar svarsto, ar prisidėti prie bendro įsipareigojimo riboti jėgainės elektros patekimą į Baltijos šalių rinką.

„Latvijai šios jėgainės saugumas yra absoliučiai pirmasis ir lemiamas klausimas. Ir šiuo atžvilgiu negali būti kompromiso. Tačiau dėl šios deklaracijos turi spręsti vyriausybė, o diskusijos dėl to tebevysta“, – interviu BNS telefonu iš Rygos trečiadienį sakė Latvijos prezidentas.

Baltarusijos energetikos ministerija trečiadienį pranešė, kad į Astravo atominę elektrinę atgabentas branduolinis kuras pirmajam reaktoriui.

Latvijos vyriausybė vasarį atidėjo sprendimą, ar patvirtinti bendrą Baltijos šalių poziciją dėl elektros importo iš Astravo AE. Pernai Ryga skelbė, kad Lietuvai nutraukus elektros prekybą su Baltarusija, ji perkels ją ties Latvijos siena.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)