"Tokio referendumo inicijavimai šiuo metu nepadės labai svarbiam Visagino atominės projektui toliau būti plėtojamam, jo tęstinumui, gali tik įnešti papildomos sumaišties derantis su regiono partneriais", - interviu Žinių radijui sakė premjeras.

Lietuvos Vyriausybė tikisi, kad dalyvaujant Japonijos kompanijai "Hitachi", Latvijos ir Estijos energetikos įmonėms, atominė elektrinė bus pastatyta iki 2020-2022 metų.

Seimas pirmadienį neeilinėje sesijoje ketina apsispręsti, ar dėl jėgainės statybos skelbti referendumą. Iniciatoriai siūlo balsavimą surengti kartu su Seimo rinkimais spalio 14 dieną.

"Toks referendumo inicijavimas, kai jį inicijuoja Seimo nariai, mano manymu, yra grynas politikavimas. Didžiausi tokio referendumo iniciatoriai yra mažų partijų ar atskilę nuo įvairių partijų nariai. Galbūt artėjant rinkimams jie taip mato savo veiklos sureikšminimą", - kalbėjo A.Kubilius.

Premjeras priminė, kad referendumą taip pat inicijavusiai grupei pavyko surinkti tik 46 tūkst. piliečių parašų. Referendumui paskelbti reikia 300 tūkst. žmonių paramos.

"Žmonės, kaip parodė įvairios iniciatyvos renkant parašus referendumui, žiūri žymiai skeptiškiau, atsargiau", - teigė A.Kubilius.

Premjeras svarstė, kad referendumas būtų prasmingesnis po kelerių metų, kai dėl elektrinės statybos bus priimami galutiniai investiciniai sprendimai.

"Norint turėti racionalų žmonių nuomonės formulavimą, tame tarpe referendume, tokį referendumą reikėtų organizuoti ne dabar, o po keleto metų, kai reikės priiminėti esminius sprendimus", - sakė A.Kubilius.

Birželio pabaigoje Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis sakė, kad Latvija suinteresuota dalyvauti Visagino atominės elektrinės projekte, tačiau dar turi būti išspręsti kai kurie klausimai, susiję su finansavimu ir įsipareigojimais.

Jis atsisakė vertinti dalies Lietuvos politikų pasiūlymą dėl jėgainės statybos rengti referendumą ir pabrėžė, kad Rygai svarbiausia - projekto ekonominė nauda.

"Kalbant apie galimą referendumą, kiekviena valstybė sprendžia, dėl kokių klausimų rengti referendumus, todėl nemanau, kad būtų tinkama tai daug komentuoti", - atsakydamas į BNS klausimą sakė Latvijos premjeras.

Šiuo metu Lietuva daugiau nei pusę jai reikalingos elektros energijos importuoja, didžiąją dalį - iš Rusijos, kuri taip pat yra vienintelis dujų tiekėjas.

Atominės elektrinės iniciatoriai sako, kad jėgainė užtikrins energetinį saugumą ir elektros tiekimą konkurencinga kaina. Kai kurie kritikai teigia, kad atominė elektrinė užkraus pernelyg didelę finansinę naštą valstybei.

Visagino atominės elektrinės statybą remia prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji neseniai pareiškė, kad šis projektas svarbus ir dėl to, kad 50 metų stimuliuos viso regiono ekonomiką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)