„Aš vertinu tai kaip vertina ir energetikos ministras, kadangi Seime yra svarstomas dujų įstatymas, tai vertinu kaip būdą įtakoti Seimo narių nuomonę. Manau, kad rezultatas gali būti visai priešingas, nei tikisi „Gazpromo“ atstovai“, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė ministrų kabineto vadovas.

Antradienį Rusijos gamtinių dujų tiekėjas „Gazprom“ kreipėsi į Stokholmo arbitražą, kurio prašo skubos tvarka uždrausti Lietuvos teismams spręsti bylą dėl „Lietuvos dujos“ veiklos tyrimo, praneša Energetikos ministerija. Ministerija teigia, kad dėl tokių bendrovės veiksmų derybų dėl dujų kainų nenutrauks.

„Šis „Gazprom“ žingsnis dar kartą parodo, kad gamtinių dujų sektoriaus reforma pagal Europos Sąjungos teisės reikalavimus yra būtina. Tikiuosi, kad naujasis Gamtinių dujų įstatymas Seime bus priimtas dar pavasario sesijoje“, - pareiškė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Energetikos ministerija siekia, kad teismas atšauktų „Gazprom” atstovus „Lietuvos dujose” Valerijų Golubevą ir Kirilą Selezniovą, nes, anot ministerijos, jie veikė ne dėl „Lietuvos dujų” akcininkų, bet vardan „Gazprom” interesų.

Energetikos ministerija derybų su „Gazprom“ nenutraukia, tačiau informuoja, kad Lietuvos interesai bus ginami visais įstatymų numatytais būdais.

Ministerijos manymu, taip „Gazprom” siekia daryti spaudimą Seimui, kad nebūtų priimtas „Gazprom“ neįtinkantis naujos redakcijos Gamtinių dujų įstatymas, kuriame numatyta atskirti tiekimo ir perdavimo funkcijas.

Jau ankščiau V.Golubevas teigė, kad ruošiasi bylinėtis su Lietuva ir neketina mažinti dujų kainų. Lietuva už dujas moka vieną didžiausių kainų Europoje.

Kaip DELFI jau skelbė, Energetikos ministerija šiuo metu ieško teisininkų, galinčių atstovauti Lietuvą ginče su „Gazprom“. Arbitražo ekspertų paslaugoms valstybė pasiryžusi išleisti iki 4 mln. eurų (13,8 mln. Lt). Netrukus turėtų paaiškėti, kas laimėjo Energetikos ministerijos paskelbtą konkursą ir kiek tai kainuos.

Lietuvos Vyriausybei priklauso 17,70 proc. "Lietuvos dujų" akcijų, Rusijos koncernui "Gazprom" - 37,06 proc., Vokietijos "E.ON Ruhrgas International" (38,9 proc. akcijų).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją