„Lietuvos dujų“ reorganizavimas yra vykdomas įgyvendinant trečiąjį Europos Sąjungos energetikos paketą.

Įgyvendindama šį paketą Lietuva pasirinko nuosavybės atskyrimo kelią, garantuosiantį didesnę konkurenciją ir skaidrumą Lietuvos energetikos sektoriuje. Veiklų atskyrimas skatins dujų perdavimo sistemos operatorių imtis savarankiškų veiksmų sistemai vystyti, užtikrinti jos patikimą ir saugią veiklą ir laisvą dujų patekimą į sistemą iš alternatyvių šaltinių. Tai garantuos konkurenciją dujų rinkoje ir kainų vartotojams mažėjimą.

Antradienį taip pat buvo išrinkta ir „Amber Grid“ valdyba. Iki kontrolės atskyrimo įgyvendinimo, „Amber Grid“ akcininkais bus dabartiniai AB „Lietuvos dujos“ akcininkai.

Pagal numatytą planą, gamtinių dujų perdavimo veikla teisiškai, funkciškai ir organizaciniu požiūriu nuo bendrovės turi būti atskirta iki 2013 m. liepos 31 d. Perdavimo veiklos kontrolės atskyrimas bus iki galo įgyvendintas iki 2014 m. spalio 31 d.

Prie konkurencijos gamtinių dujų sektoriuje sukūrimo labai prisidės ir SGD terminalo projekto įgyvendinimas. Antradienį Seime buvo pristatytos SGD terminalo įstatymo pataisos ir pagrindiniu komitetu paskirtas Ekonomikos komitetas, papildomu - Energetikos komisija. Keičiamomis įstatymo nuostatomis tikslinamas šiuo metu numatytas gamtinių dujų tiekimo diversifikavimo modelis. Priėmus pataisas, bus atsisakyta vadinamosios 25 procentų taisyklės ir sukurtos palankesnės sąlygos gamtinių dujų tiekėjų konkurencijai.

Šios įstatymo pataisos yra sulaukusios palankaus Europos Komisijos atstovų vertinimo.

Projektą numatoma svarstyti Seimo plenariniame posėdyje birželio 20 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)