Rusija sudėtingą bylą pradėjo 2014 metais. Ji teigė, kad ES pastangos atskirti energijos gamintojus ir energijos tiekėjus buvo diskriminacinis.

Vis dėlto PPO ginčų kolegija atmetė Rusijos pretenzijas, pripažindama, kad priemonės buvo leidžiamos pagal 164-urių narių organizacijos taisykles.

Maskva šią byla pradėjo šalies energetikos milžino „Gazprom“ vardu. Jis yra pagrindinis bloko dujų tiekėjas. ES laikėsi pozicijos, kad „atskyrimo“ taisyklės yra teisėtas bandymas išvengti pernelyg didelės vienos bendrovės kontrolės bei užtikrinti atvirą konkurenciją rinkoje.

Maskvoje teigiama, kad minėtos priemonės buvo skirtos sumažinti Europos priklausomybei nuo „Gazprom“, kuris tapo dominuojančiu žaidėju rinkoje, ypač - buvusiose komunistinėse šalyse.

„Tai yra svarbus teigiamas rezultatas Europos Sąjungai“, - penktadienio sprendimą savo pranešime pasveikino Europos Komisija.

Vis dėlto Maskva pasiekė dalinę pergalę, nes ginčų kolegija sutiko, kad kai kurie Kroatijos, Vengrijos ir Lietuvos veiksmai Rusijos energetikos įmonių atžvilgiu pažeidė PPO taisykles.

Abi pusės sprendimą gali apskųsti per 60 dienų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)