Pasak VERT vadovo, jas patvirtinus, bus nustatyta ar „Perlas Energija“ padarė žalą valstybei, kurią turėtų padengti.

„Jau esame atlikę patikrinimą ir turime jo projektą, bet jis dar kol kas nėra viešas. Pateikėme jį įmonei („Perlas Energija“ – ELTA), pastaboms. Įvertinę pastabas, turbūt per šį mėnesį, planuojame patvirtinti išvadas“, – trečiadienį Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje sakė R. Pocius.

Jo teigimu, VERT turės teisę reikalauti bendrovės grąžinti nustatytą sumą į valstybės biudžetą – prireikus ir teisiniu keliu.

„Jei bus nustatyta žala valstybei, reguliuotojui suteikta galia pirmiausia įpareigoti – jei būtų tokia suma nustatyta – ją grąžinti į biudžetą. Jei ūkio subjektas to nepadaro, tokiu atveju turime teisę kreiptis į teismą, kad ta suma būtų išreikalauta“, – pažymėjo R. Pocius.

Pernai rugpjūtį, „Perlas Energija“ – tuomet antras didžiausias nepriklausomas elektros tiekėjas – smarkiai išaugus elektros kainoms biržoje paskelbė nebeišgalintis vykdyti įsipareigojimų savo klientams, kurie pasirinko fiksuotos kainos planus ir galiausiai nutraukė veiklą. Įmonė turėjo apie 180 tūkst. klientų.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas sausį įpareigojo „Perlas Energija“ sumokėti 90 tūkst. eurų baudą, kurią už įmonės veiksmus skyrė Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Bauda skirta argumentuojant, jog „Perlas Energija“ pateikė klientams neteisingą informaciją apie siūlomas fiksuotas energijos kainas ir nutraukdama savo veiklą suklaidino vartotojus, kurie tikėjosi sutartą kainą mokėti visą savo sutartyse numatytą laikotarpį.