„Mes savo metodikoje buvome jau anksčiau įvertinę tokį galimą jų žingsnį, tai nėra šitoje vietoje problemos, – bent jau mes nematome, – kad jie galėtų prekiauti Baltarusijoje pagaminta elektros energija didesne apimtimi negu leidžia jų techniniai pajėgumai, būtent Latvijos-Rusijos jungtyje“, – BNS penktadienį sakė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius.

Anot jo, Lietuvai svarbiausia, kad Latvija, prekiaudama su Rusija, naudotų tik savo pralaidumus su šia šalimi.

„Esminis dalykas, ką mes nuo pat pradžių ir minėjome – kad prekyboje ant Latvijos-Rusijos skerspjūvio nebūtų naudojami Lietuvos jungties (su Baltarusija – BNS) pajėgumai. Čia buvo esminis mūsų momentas (...) Pagrindinė problema, kuri buvo su ta ankstesne metodika, buvo tai, kad Lietuvos-Baltarusijos pajėgumai buvo alokuoti tiesiog prekybai ant Latvijos-Rusijos jungties“, – aiškino R. Pocius.

Rusijos elektros prekybos bendrovė „Inter RAO“ šią savaitę pranešė nuo spalio 15 dienos didinanti tiekimą Estijai ir Latvijai 38 proc. Bendrovės valdybos narė Aleksandra Panina teigė, kad tiekimas didėja po to, kai abi šalys panaikino mažinantį koeficientą elektros tiekimui iš pirmosios Rusijos kainų zonos (Rusijos europinės dalies ir Uralo).

Latvijos operatorė AST pranešė, kad latvių ir estų metodikoje nebus naudojamas anksčiau taikytas 0,62 koeficientas – jis paverčiamas vienetu.

R. Pocius teigė, kad „Inter RAO“ tiekimo didinimas susijęs būtent su šiais sprendimais.

„Tas padidinimas yra būtent iki tų techninių ribų, kurias leidžia Latvijos-Rusijos skerspjūvis (...) Jų (latvių ir estų – BNS) įrašymas į metodiką vieneto suponuoja tai, kad šiandien jie gali prekiauti ta apimtimi, kuri yra jungtyje su Rusija“, – kalbėjo VERT pirmininkas.

Lietuvai siekiant riboti Astravo AE elektros patekimą į Baltijos šalių rinką, bendrovė „Litgrid“ rugsėjo viduryje sumažino maksimalų elektros perdavimo pralaidumą per Lietuvos ir Baltarusijos jungtis. Todėl Latvija su Rusija dabar gali prekiauti tik tiek, kiek leidžia jų linijų pralaidumas.

Iki Lietuvos ribojimų Latvija naudojosi maksimaliu Lietuvos–Baltarusijos jungčių pralaidumu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)