„VERT šią savaitę patvirtino visuomeninę elektros energijos kainą buitiniams vartotojams – 22,26 cento už kilovatvalandę – kuri galios 2022 metų antrąjį pusmetį. Aišku, čia yra vidinė kaina, dar „Ignitis“ turėtų ją išdiferencijuoti (tai yra vidurkis).

Kaip matome, elektros energijai greičiausiai kompensacijų nereikės. Šiandien esame gavę Energetikos ministerijos projektą dėl kompensavimo poreikio. Jame elektros sektoriui nėra numatoma kompensavimų“, – trečiadienį Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje pristatydamas 2022 metų VERT veiklos ataskaitą sakė R. Pocius.

VERT pirmadienį pranešė, kad reaguodama į pokyčius didmeninėje energijos rinkoje ir prognozuojamą mažesnę elektros energijos rinkos kainą, antrajam 2023 metų pusmečiui nustatė mažesnes visuomeninės elektros energijos kainos viršutines ribas buitiniams vartotojams.

„Perkantiems elektros energiją iš vidutinės įtampos tinklų – 16,388 ct/ kWh (su PVM), t. y. 23,97 proc. mažesnę nei 2023 m. 3–6 mėn.; perkantiems elektros energiją iš žemos įtampos tinklų – 22,264 ct/kWh (su PVM), t. y. 18,84 proc. mažesnę nei 2023 m. 3–6 mėn.“ – rašoma pranešime.

Ten pat pastebima, kad visuomeninės kainos viršutinė riba taikoma tik buitiniams vartotojams, kurie yra fiziniai asmenys, perkantys elektros energiją asmeniniams, šeimos ar namų ūkio poreikiams, nesusijusiems su verslu ar profesija, tenkinti (pavyzdžiui, individualiems gyvenamiesiems namams, šių namų valdoje esantiems statiniams, daugiabučio ar bendrabučio tipo gyvenamųjų namų butams, vasarnamiams, sodų sklypams, garažams, skirtiems asmeniniams automobiliams, ir kt.).

„Iki gegužės mėn. pabaigos VERT patikrins UAB „Ignitis“ perskaičiuotus ir išdiferencijuotus elektros energijos tarifus buitiniams vartotojams, ar jie neviršija nustatytos kainos viršutinės ribos, nediskriminuoja atskirų vartotojų grupių, ir juos paskelbs. Nauji tarifai įsigalios nuo 2023 m. liepos 1 d.“ – nurodė VERT.

R. Pocius Seimo komiteto posėdyje dar įvardijo, kad kompensacijų dujoms turbūt reikės ir toliau.

„Kalbant apie dujas, šiandien turime galiojantį tarifą – 0,96 euro už kilovatvalandę. Tai yra vidutinis svertinis tarifas, įskaitant ir pastovią tarifo dalį, su kompensacija. Preliminariai, čia antrai grupei, kurie namus šildosi gamtinėmis dujomis, prognozuojame kainą, kuri turbūt bus patvirtinta šių metų pabaigoje – apie 1,57 euro.

Akivaizdu, kad dujų atveju, gali reikėti kompensacijų. Juolab, kad tame pačiame projekte (Energetikos ministerijos) yra siūloma kompensuoti gamtinių dujų tarifus vartotojams, kad tarifas išliktų tame pačiame lygyje, kuriame yra galiojantis šiuo metu.

Šilumos atveju, matome mažėjančią kainą, 27 proc. Iš esmės dėl paties kuro, kuris naudojamas gamyboje. Vandens kaina auga apie 45 proc. Iš esmės nulemta energetikos išteklių kainų augimo, darbo užmokesčio sąnaudų“, – sakė R. Pocius.

Elta primena, kad iki liepos 1 d. valstybė elektros vartotojams kompensuoja 0,28 euro už kilovatvalandę (kWh) viršijančią tarifo dalį, tačiau ne daugiau kaip 0,285 euro.

Šiuo metu populiariausio visuomeninio „Ignitis“ vieno laiko zonos tarifo plano „Standartinis“ kaina siekia 0,28 euro/kWh su PVM.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją