Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė BNS sakė, kad „Gazprom“ prašo panaikinti Konkurencijos tarybos nutarimą ir įpareigoti ją pateikti teismui tarybos rašytinius įrodymus, jei ji nesutiktų to padaryti geranoriškai.
„Šiandien teismas gavo „Gazprom“ skundą dėl Konkurencijos tarybos nutarimo panaikinimo ir įpareigojimo atlikti veiksmus“, - BNS sakė teismo atstovė. Jos teigimu, teismas per savaitę nuspręs, ar priimti „Gazprom“ skundą.

„Per numatytą terminą - iki kito pirmadienio teismas nuspręs, ar priimti nagrinėti „Gazprom“ skundą“, - sakė S.Jacinevičienė-Baltaduonė.
Konkurencijos tarybos Komunikacijos skyriaus vadovė Viktorija Urbonavičiūtė BNS sakė, kad įstatymas leidžia „Gazprom“ nemokėti baudos, kol vyksta bylinėjimasis.

„Pagal Konkurencijos tarybos įstatymo pataisas, kurios įsigaliojo šiemet sausio pradžioje, įmonės gali rinktis galimybę nemokėti baudos, kol ginčą išspręs teismas. Jeigu teismų sprendimai įmonei būtų nepalankūs, ji privalėtų sumokėti ir baudą, ir priskaičiuotas palūkanas. Jei teismas baudą panaikintų, jos mokėti nereikėtų“, - BNS sakė V.Urbonavičiūtė.
Bauda Rusijos koncernui skirta po dvejus metus trukusio tyrimo, susijusio su nesėkmingu bendrovės „Lietuvos energijos gamyba“ bandymu pasirašyti su „Gazprom“ dujų mainų sandorį.

Tarybos ekspertai nustatė, kad „Gazprom“ atsisakymas derėtis su „Lietuvos energijos gamyba“ dėl dujų mainų sutarties 2013-2015 metais sudarė kliūtis bendrovei įsigyti pigesnių dujų iš kito tiekėjo ir taip pažeidė Konkurencijos tarybos leidimo 2004 metais „Gazprom“ įsigyti 34 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų sąlygas.

Skiriant baudą, buvo atsižvelgta į pajamas, kurias „Gazprom“ 2012 metais gavo iš dujų pardavimo „Lietuvos energijos gamybai“, pažeidimo trukmę ir jo pavojingumą. Be to, siekiant atgrasyti nuo pažeidimo pasikartojimo ateityje, baudos dydis buvo padidintas 100 procentų.

2012 metų vasarį skelbta, jog „Lietuvos energija“ (dabar - „Lietuvos energijos gamyba“) surado galimybę įsigyti dujų palankesnėmis sąlygomis Vakarų Europoje ir kreipėsi į Rusijos bendrovę „Gazprom Export“, prašydama suteikti galimybę sudaryti dujų mainus.

Įgyvendinus sandorį, dalis dujų, kurias „Gazprom Export“ tiekia į Lenkiją per Baltarusiją, būtų nukreiptos „Lietuvos energijai“, tuo tarpu atsiradęs „Gazprom“ dujų trūkumas Lenkijoje būtų padengtas iš „Lietuvos energijos“ įsigyto dujų kiekio, kuris būtų perleistas Rusijos dujų bendrovei.

Tuomet skelbta, jog toks sandoris leistų sumažinti bendrovės įsigyjamų dujų kaštus, o tai pakoreguotų ir elektros kainas vartotojams. „Lietuvos energija“ siūlė, jog bendrovė Europos šalyse įsigytas gamtines dujas galėtų apkeisti į „Gazprom Export“ Lietuvai tiekiamas dujas.

„Gazprom“ birželio viduryje už 417 mln. litų pardavė jo turėtas dujų bendrovių „Amber Grid“ ir „Lietuvos dujos“ akcijas ir po dešimtmečio pasitraukė iš Lietuvos dujų sektoriaus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)