Kaip teigė Lietuvos elektros energijos perdavimo sistemos operatoriaus „Lidgrid“ generalinis direktorius Virgilijus Poderys neigiamą įtaką elektros kainai turi į Šiaurės šalių elektros prekybos rinką neprisijungusi Latvija bei priklausomybė nuo elektros importo iš Rusijos.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas džiaugėsi, kad Lietuva įsilieja į Šiaurės šalių elektros prekybos rinką, tačiau nuogąstauja, kad šalis ir toliau lieka priklausoma nuo Rusijos elektros importo.

„Ir toliau esame dideliu laipsniu priklausomi nuo Rusijos tiekėjo. Ta priklausomybė ir toliau išlieka. Veiklos pradžia biržoje ir dideli elektros kainų svyravimai yra nesusiję“, - kalbėjo ministras. Pasak jo, prognozuojama, kad elektros kaina gali kilti iki 24-25 ct už kWh.

Neturinti jungčių su Skandinavijos šalimis Lietuvos elektros rinka kol kas ir toliau lieka izoliuota. Pabaigus elektros jungčių tarp Estijos ir Suomijos (2014 m.) bei Lietuvos ir Švedijos (2015 m.) šalis taps lygiavertė rinkos dalyvė ir galės importuoti pigesnę elektrą iš Skandinavijos šalių. Pigesne elektros energija bus galima džiaugtis, kai pasiūloje bus daug pigios hidroenergijos.

„Kaina biržoje visada priklauso nuo tiekėjų teikiamų kainos ir kiekio pasiūlymų. Šiuo metu didžiausia dalis Lietuvos rinkoje parduodamos elektros importuojama iš Rusijos. Dideli kainų svyravimai dar kartą patvirtina vietinės konkurencingos ir galingos elektros gamybos būtinybę“, - aiškino energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Virgilijus Poderys, Arvydas Sekmokas ir Andrius Kubilius
Premjeras Andrius Kubilius teigė, kad įsijungimas į „Nord Pool Spot“ įrodo šalies įsiliejimą į europietišką elektros sistemą. „Šiandiena reiškia, kad mūsų prekybos sistema atitinka visus „Nord Pool Spot“ standartus ir tai yra gera diena žengiant didelį žingsnį į priekį“, - kalbėjo Ministras Pirmininkas.

Estijoje ir Suomijoje elektros rinkos kaina pirmadienį skelbiama 29,04 euro (100,19 Lt) už MWh. Danijoje – 38,24 euro (131,92 Lt) už MWh, Norvegijoje nuo 23,37 euro (80,62 Lt) iki 28,85 euro (99,53 Lt) už MWh (skirtingose prekybos zonose), Švedijoje nuo 28,85 euro (99,53 Lt) iki 34,79 euro (120,02 Lt) už MWh.

„Nord Pool Spot” prekybos zonos Lietuvoje atidarymas yra Europos Komisijos inicijuoto elektros rinkos sujungimo plano dalis. Bendra rinka kuriama užtikrinti skaidrią didmeninės elektros kainą ir prekybą, galimybę pirkti kitose šalyse pagamintą pigesnę elektrą ir vienodas prekybos sąlygas visiems rinkos dalyviams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)