Jis penktadienio posėdžio metu buvo sumažintas nuo 2013 m. planuoto 10,49 ct/kWh be PVM iki 9,38 ct/kWh be PVM.

Šiemet VIAP tarifas sudaro 7,04 ct/kWh be PVM.

„Galutinis rezultatas yra toks, kad viršutinė kainos riba, skaičiuojant su PVM, mažėja 1,7 cento, be PVM – 1,4 cento. Tai leido padaryti tai, kad buvo sumažinta VIAP dedamoji ir įsigijimo kaina, - sakė VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė, pridūrusi, jog kitąmet elektra turėtų brangti apie trečdaliu mažiau negu buvo prognozuota. - Jeigu buvo prognozuotas 7 litų brangimas (vidutiniam elektros vartotojui per mėnesį – DELFI), tai jis sumažėtų apie 2 litus.”

Pasak jos, sumažinus VIAP tarifą, atitinkamai turėtų mažiau brangti planai, kurie yra taikomi buitiniams vartotojams, o taip pat persiuntimo planai.

„Dabar mes tikimės, kad 27 d. “Lesto” valdyba susirinks ir patvirtins tarifų taikymo tvarkų pakeitimus, kuriems turėtume pritarti 28 d. ir tie tarifų taikymo tvarkų pakeitimai, jie iš esmės bus susiję su tuo, kad mažesnė viršutinės kainos riba yra diferencijuojama jau žinomoms vartotojų grupėms, pagal iš anksto žinomus diferencijavimo principus“, - priminė D. Korsakaitė.

Skaičiuojama, kad vidutinis vartotojas per mėnesį suvartoja 140-150 kWh elektros energijos.

DELFI skelbė, kad Vyriausybei priėmus nutarimą, kad „Lietuvos energija“ turės gaminti mažiau šalies elektros sistemos balansą užtikrinančios elektros kiekio, kuri yra dotuojama iš elektros tarifo, elektros kaina nuo kitų metų gali brangti 1-1,5 ct už kilovatvalandę mažiau.

Lapkritį VKEKK pritarė bendrovės „Lesto“ siūlytiems elektros energijos kainų pakeitimams, kurie numato, kad už elektrą gyventojams nuo kitų metų teks mokėti vidutiniškai 13 proc. daugiau. Įskaičiavus PVM, vidutinė elektros kaina auga iki beveik 52 ct/kWh. Šiuo metu už elektros energijos vienos laiko zonos tarifą yra mokama 46 ct/kWh (su PVM).

Atsižvelgus į priimtą Vyriausybės nutarimą, elektra galėtų brangti iki 50 – 51 ct/kWh.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)