Dar lapkričio pradžioje LŠTA pradžiugino, kad didžiųjų miestų gyventojus pasieks apie 25 proc. mažesnės sąskaitos už spalį, palyginus su praėjusiais metais. Šios prognozės buvo argumentuotos mažesne šilumos kaina bei aukštesne lauko temperatūra spalio mėnesį.

LŠTA duomenimis, keletas Lietuvos daugiabučių gyventojų spalio mėnesį už šildymą nemokės nieko. Juos šildymo sąskaita pasiekė su džiuginančiu skaičiumi - 0 Lt. Tarp tokių namų minimi – Tauragės Dainavos g. 5, trys renovuoti sostinės Žirmūnų g. esantys daugiabučiai.

Prie mažiausiai šilumos suvartojamų namų priskiriami tie, kurių 60 kv. m buto šildymas spalio mėnesį kainavo iki 50 Lt.

Tarp šilumą taupančių daugiabučių pateko ir tie, kurių 60 kv. m butų šildymas spalio mėnesį kainavo iki 90 Lt.

Daug šilumos suvartojančiais daugiabučiais įvardinti tie, kurių 60 kv. m būsto šildymas kainavo iki 150 Lt.

Itin prastos šiluminės izoliacijos namų gyventojams už šildymą teks mokėti daugiau nei 350 Lt (už 60 kv. m).

LŠTA pateiktais duomenimis, daugiausiai už šildymą teks mokėti sostinės K. Vanagėlio g. 9 namo gyventojams (356 Lt už 60 kv. m). Nedžiugi šaltojo sezono pradžia laukia ir Prienuose esančio Brundzos g. 10 namo gyventojų. Čia 60 kv. m šildymas už spalį kainuos apie 250 Lt. Kaip vienas iš daugiausiai šilumos suvartojusių namų įvardytas ir Kaišiadorys, Parko g. 8, Stasiūnuose, esantis pastatas. Čia gyventojams šildymas atsieis apie 273 Lt (60 kv. m).

LŠTA prezidentas Vytautas Stasiūnas teigė, kad už šildymą spalio mėnesį moketi netenka tiems daugiabučiams, kurie yra itin sandarūs ir nauji.

„Tiek, kiek yra cirkuliacinės (gyvatuko) šilumos su karštu vandeniu, tiek užtenka temperatūrai palaikyti. Žinoma, kad ten, kur namai labai sandarūs, tai radiatoriai pradeda šilti kiek vėliau, nes užtenka tiek šilumos, kiek susidaro tiekiant karštą vandenį“, - teigė jis.

LŠTA prognozuoja, kad tuose miestuose, kur šilumos gamybai naudojamas vietinis biokuras (Molėtai, Ignalina, Utena, Varėna, Širvintos, Plungė, Šilutė, Tauragė ir t.t.), šį šildymo sezoną šilumos kaina prognozuojama apie 20 ct/kWh (nuo 18 iki 25 ct/kWh).

Miestų, kur šilumos gamybai naudojamos gamtinės dujos (Joniškis, Nemenčinė, Prienai, Šalčininkai, Druskininkai, Anykščiai, Visaginas, Vilnius, Kaunas ir t.t.), gyventojai už šilumą vidutiniškai turėtų mokėti 29 ct/kWh (nuo 26-34 ct/kWh). Praėjusį sezoną vidutinė šilumos kWh kaina siekė 29 ct/kWh.

Skaičiuojama, kad labai prastos kokybės daugiabučiuose gyvenantys asmenys už 60 kv. m butą šį šildymo sezoną mokės vidutiniškai 435 Lt (gamtinės dujos) ir 300 Lt (biokuras) per mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (463)