Susitarimo esmė – padėti pamatai dėl daugiamilijardinio susitarimo prekybos nafta tarp Maskvos ir Teherano.

Kaip rašo Rusijos verslo leidinys „Kommersant“, konkrečios sutartys bus pasirašytos jau rugsėjo 9-10 dienomis Teherane.

Jau anksčiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Irano prezidentas Hassanas Rouhanis susitarė dėl ekonominių ryšių intensyvinimo praėjusių metų rugsėjį.

Tuomet planuota, kad Rusija pirks Irano naftą. Pirminis susitarimas apėmė 500 tūkst. barelių per dieną – tai sudaro ketvirtadalį visos išgaunamos Irano naftos.

Tačiau dabar kalbama apie 10 kartų mažesnes apimtis. Pirkimas bus vykdomas per tam specialiai sukurtą bendrovę, kurią kontroliuotų valstybė.

Tokia schema patvirtinta, kad būtų minimalizuotas galimų Vakarų sankcijų poveikis būsimai prekybai.

Bendradarbiavimas bus visiškai paremtas pinigais – Iranas už naftą gaus pinigus, už kuriuos pirks prekes Rusijoje.

Bendra metinė sutarties suma – 2,35 mlrd. dol (6 mlrd. Lt).

Rusija planuoja, kad vėliau nafta bus perparduota Kinijoje ir Afrikoje, greičiausiai Pietų Afrikos Respublikai.

Leidiniui Rusijos vyriausybės šaltiniai teigė, kad JAV „stengėsi sužlugdyti sandorį, grasinant Rusijos ir Irano bendrovėms sankcijomis“.

Nurodoma, kad sutarties pasirašymo data pasirinktina neatsitiktinai – Rusija siekia Vakarams pademontruoti, kad, nepaisant sankcijų, ji imasi aktyvių veiksmų.

Rusija demonstruoja JAV, kad nesiruošia laikytis pastarosios rekomendacijų, kaip elgtis santykiuose su Iranu ir taip stengiasi blokuoti Vakarų pastangas ieškoti alternatyvių energijos išteklių, apeinant Rusiją.

Maža to, anksčiau Maskva nuogąstavo dėl sankcijų už santykius su Iranu, tačiau dabar, kai jai pačiai sankcijos jau galioja, nebeliko ankstino maskuoti interesų Irane.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (622)