Vienos laiko zonos elektros skaitiklius turintiems vartotojams elektra pabrangs iki 50 ct už kilovatvalandę, kai rudenį skaičiuota, jog ji didės iki 52 ct už kilovatvalandę. Dabar standartinė elektros kaina yra 46 ct už kilovatvalandę.

VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė sakė, jog tai reiškia, kad jei rudenį buvo skaičiuojama, kad vidutinė sąskaita už elektrą nuo naujų metų augs 7 litais, patvirtinus naujas kainas ji didės apie 4,5 lito.

„Didžioji dalis gyventojų, kurie naudojasi standartiniu planu, o tokių gyventojų yra apie 70 proc., mokės 50,1 centą su PVM už vieną kilovatvalandę, - sako D. Korsakaitė. - Visos pozicijos buvo perskaičiuotos ir pokytis nuo to, kas buvo suplanuota, prie to, kas iš tikrųjų bus nuo sausio pirmos dienos, yra mažesnis nuo 2 centų iki 1,2 centų, o pagrindinei masei vartotojų mažiau 1,8 cento.”

Pasak jos, gyventojams, turintiems dviejų laiko zonos skaitiklius, dieninis tarifas didės 2 centais mažiau nei planuota, o naktinis – 1,2 cento.

“Jeigu buvo planuotas vidutinės sąskaitos padidėjimas apie 7 litus, tai dabar galėtų būti laukiamas apie 4,5 lito, - sakė D. Korsakaitė. - Komisija galutinai pritarė „Lesto“ valdybos sprendimui ir pritarė, kad buvo teisingai išdiferencijuota sumažinta viršutinė kainos riba ir tas reiškia, kad tiek buitiniai vartotojai, tiek verslas sutaupys per ateinančius metus apie 120-130 mln. litų.“

Šios lėšos yra sutaupomos „Lietuvos energijai“ sumažinus gamybos kvotą ir įvertinus mažėjantį PVM mažesniuose tarifuose. „Lesto“ grynojo finansinio rezultato tai nepaveiks.

„Lesto“ tai keičia galutines kainas, keičia bendras pajamas, bet nebuvo pakeista skirstymo paslaugos kaina, kuri ir yra pagrindinė „Lesto“ veikla, - dėstė „Lesto“ Visuomeninio tiekėjo tarnybos direktorius Ramūnas Kiaulėnas. - Šis šviežias kainų pakeitimas visas (vartotojų - DELFI) grupes paveikia vienodai, nes VIAP kainos pasikeitimas paveikia visas grupes, jis nėra skirtingas atskiroms vartotojų grupėms ir VIAP kaina yra vienoda visoms vartotojų grupėms, tai tas pakeitimas, sumažėjimas, jis paveikė visas klientų grupes.“
LESTO tarifai buitiniams vartotojams

DELFI skelbė, kad Vyriausybei priėmus nutarimą, kad „Lietuvos energija“ turės gaminti mažiau šalies elektros sistemos balansą užtikrinančios elektros kiekio, kuri yra dotuojama iš elektros tarifo, elektros kaina nuo kitų metų gali brangti 1-1,5 ct už kilovatvalandę mažiau.

Lapkritį VKEKK pritarė bendrovės „Lesto“ siūlytiems elektros energijos kainų pakeitimams, kurie numato, kad už elektrą gyventojams nuo kitų metų teks mokėti vidutiniškai 13 proc. daugiau. Įskaičiavus PVM, vidutinė elektros kaina turėjo augti iki beveik 52 ct už ct už kilovatvalandę.

Prognozuoja vidutines sąskaitas

"Lesto" skaičiavimais, elektros energijos kainos gyventojams 2013 metais vidutiniškai didės apie 4 ct/kWh (su PVM), arba 9 proc. Statistiniam Lietuvos namų ūkiui, vidutiniškai per mėnesį sunaudojančiam apie 138 kWh, išlaidos už elektros energiją kitais metais padidės 5,5 Lt (su PVM) per mėnesį.

"71 proc. buitinių elektros vartotojų šiuo metu atsiskaito „Standartiniu“ vienos laiko zonos tarifo planu (46 ct/kWh) – 2013 metais „Standartinio“ vienos laiko zonos tarifo kaina bus 50,1 ct/kWh. Tokie vartotojai per mėnesį vidutiniškai suvartoja 101 kWh elektros energijos, todėl kitais metais išlaidos už elektros energiją tokį tarifo planą pasirinkusiems namų ūkiams vidutiniškai padidės 4 Lt (su PVM) per mėnesį, t. y., jei toks vartotojas šiemet vidutiniškai per mėnesį mokėdavo 46,39 Lt, tai kitąmet jis mokės 50,53 Lt", - skaičiuoja "Lesto".

Anot bendrovės, maždaug 13 proc. elektros vartotojų atsiskaito pagal „Standartinį“ dviejų laiko zonų tarifą (49,7 ir 37,2 ct/kWh) – kitąmet šio tarifo plano kaina bus atitinkamai 54,1 c/kWh ir 41 c/kWh. Šių vartotojų, suvartojančių per mėnesį apie 178 kWh elektros energijos, 2013 metais išlaidos elektros energijai vidutiniškai padidės 7 Lt per mėnesį.

"Apie 7 proc. namų ūkių atsiskaito pagal „Elektrinių viryklių“ vienos laiko zonos tarifo planą (44,2 ct/kWh)  – 2013 metų „Elektrinių viryklių“ vienos laiko zonos tarifo plano kaina bus 48,7 ct/kWh. Tokių vartotojų suvartojamos elektros energijos vidurkis per mėnesį yra 160 kWh, o nuo ateinančių metų jie už elektros energiją per mėnesį vidutiniškai mokės apie 7 Lt (su PVM) daugiau nei šiemet", - prognozuoja bendrovė.

Persiuntimo paslaugos kainos verslo įmonėms

Persiuntimo paslaugos kainos verslo klientams, gaunantiems elektros energiją iš vidutinės įtampos tinklų, 2013 metais vidutiniškai didės 2,4 ct/kWh, o elektros energiją gaunantiems iš žemosios įtampos tinklų vidutiniškai didės 1,8 ct/kWh.

Esminiai paslaugų kainų pokyčiai yra susiję su nuo 7,04 ct/kWh iki 9,377 ct/kWh padidėjusia viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kaina, taip pat dėl elektros energijos perdavimo, sisteminių paslaugų ir elektros energijos įsigijimo bei visuomeninio tiekimo paslaugų kainų dedamųjų nežymaus padidėjimo 2013 metams. VIAP kainos pokytį iš esmės lėmė žymiai išaugusios gamtinių dujų kainos ir padidėjęs lėšų poreikis atsinaujinančiai energetikai skatinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (264)