Jos įsigalios nuo sausio.

Dar lapkritį patvirtintus tarifus VKEKK šiek tiek sumažino, nes po elektros tiekėjo „Lesto“ audito nustatė 57 mln. Lt išlaidų, kurios neturėtų būti įtrauktos į kainą gyventojams. Taigi kitąmet elektra gyventojams kainuos keliais centais pigiau nei šiemet.

Standartinis vienos laiko zonos elektros tarifas gyventojams bus 44,5 ct/kWh - 2,9 ct mažiau nei šiemet.

Elektrinių viryklių naudotojams nustatytas 1,7 ct mažesnis tarifas - 43,9 ct/kWh.

Dviejų laiko zonų dienos tarifas sieks 48,7 ct/kWh - 2,6 ct mažiau, naktinis tarifas bus 34,9 ct/kWh - 3,5 ct mažiau.

Elektrinių viryklių naudotojams dieninis tarifas sieks 48 ct/kWh (2,3 ct mažiau), naktinis - 34,5 ct/kWh (3,8 ct mažiau).

VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė sakė, kad naujosios elektros kainos patvirtintos tada, kai buvo baigtas „Lesto“ 2011-2013 m. patikrinimas.

Diana Korsakaite
„Tai daugiausiai buvo beviltiškos skolos, taip pat nemažai buvo ilgalaikio turto nusidėvėjimas, kuris neturi būti įtrauktas į tarifą, nes tai yra Europos Sąjungos arba vartotojų lėšomis finansuotas turtas, taip pat nuo šio turto priskaičiuota investicijų grąža. Taip pat buvo tokių sąnaudų, kurių nereikėtų traukti į tarifą, pavyzdžiui, reprezentacinės išlaidos, mokymai, baseinai ir visa kita egzotika. Ten sumos yra mažos, iš viso susidaro keli milijonai litų. Tačiau vis tiek jas reikėjo fiksuoti ir dėl jų pasisakyti“, - DELFI komentavo ji.

Taip pat kiek daugiau nei 1 mln. Lt nepagrįstų sąnaudų, pasak VKEKK pirmininkės, susidarė dėl to, kad „Lesto“ nevykdė viešųjų pirkimų, kuriuos turėjo vykdyti.

Dėl kitų per patikrinimą nustatytų kiek daugiau nei 50 mln. Lt VKEKK dar spręs iki kovo pabaigos.

„Tai yra beviltiškos skolos, kurias buvo siekiama nurašyti per tiriamąjį laikotarpį, nors jos buvo susidariusios ne tiriamojo laikotarpio metu. „Lesto“ teigia, kad buvo galima jas nurašyti, mes laikomės nuomonės, kad jokiuose norminiuose dokumentuose tai nebuvo leidžiama“, - komentavo D. Korsakaitė.

„Lesto“ skaičiuoja, kad dėl mažesnių elektros kainų statistinis Lietuvos namų ūkis (suvartojantis 142 kWh elektros energijos) sutaupys 4,11 lito (1,19 euro) per mėnesį arba 49 litą (14 eurų) per metus.

„Nuo mūsų veiklos priklauso tik dalis galutinės elektros energijos kainos, o ta dalis – elektros energijos skirstymo kaina – pastaraisiais metais mažėjo dėl mūsų veiklos efektyvumo. Tikime, kad mūsų efektyvesnė veikla, kaip ir iki šiol, leis užtikrinti palankiausias elektros energijos kainas“, – pranešime spaudai cituojamas „Lesto“ generalinis direktorius Aidas Ignatavičius.

Elektros kaina centais gyventojams nuo 2015 m.

Elektros kaina gyventojams euro centais nuo 2015 m.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)