Iš tiesų nuo sausio Lietuvos šilumos ūkis pirmą kartą per nepriklausomybės istoriją daugumą sunaudojamų dujų pirks ne iš Rusijos dujų milžino „Gazprom“, o iš spalį į Lietuvą atplaukusio SGD terminalo.

SGD dujų tieksianti valstybės įmonė „Litgas“ pripažįsta negalinti paviešinti, už kiek iš „Statoil“ pirks dujas, bet žada, kad jos nebus brangesnės nei praėjusį šildymo sezoną. Tiesa, tuo metu Lietuva „Gazprom“ mokėjo vieną didžiausių kainų Europoje.

„Tokios informacijos neturime (kiek po sausio kainuos dujos - DELFI). Vienintelė informacija, kuria disponuojame – VKEKK paskelbtos prognozės, nurodančios, kad Vilniuje dujos vidutiniškai visoms miesto jėgainėms kainuos 1575 Lt/tūkst.kub.m. Šiuo metu įmonė dujas perka po 1167 tūkst/kub.m“, - atsakyme DELFI tvirtino .šilumą Vilniui tiekiančios bendrovės „Vilniaus energija“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas.

VKEKK tinklalapyje pateikiamais duomenimis, dujos Lietuvoje rugsėjį 1175 Lt už tūkstantį kubinių metrų be tiekimo išlaidų ir tiekėjo maržos.

Vilniuje vis dar 79 proc. šilumos gaminama deginant dujas, todėl šio kuro kaina yra svarbi ir sąskaitas gaunantiems gyventojams.

Pasak N. Mikalajūno, oficialiai nurodoma, kad „Vilniaus energija“ iš „Litgas“ 2015 m. turės įsigyti 129 mln. kub. m dujų. Visas bendrovės metinis poreikis yra 190 mln. kub. m gamtinių dujų.

Taigi „Litgas“ dalis sudarys 68 proc. visų „Vilniaus energijos“ naudojamų gamtinių dujų.

„Likusi dalis bus perkama iš pigiausiai kurą pasiūliusio tiekėjo. Tikslūs kiekiai priklausys nuo to, kiek elektros iš „Vilniaus energijos“ supirks valstybės įmonė „Lesto“. Kuo daugiau elektros būtų gaminama, tuo mažesnė bus privalomai įsigyjamų dujų dalis. 2014 metais „Lesto“ iš „Vilniaus energijos“ pirko minimalų kiekį elektros“, - komentavo N. Mikalajūnas.

Lapkritį Vilniuje šiluma kainuoja 25,41 ct/kWh. Preliminariai skaičiuojant, sovietinės statybos daugiabutyje esančio neapšiltinto 60 kv.m buto šeimininkui šildymas lapkritį turėtų kainuoti apie 380 Lt.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas DELFI anksčiau taip pat tvirtino, kad dėl pasikeitusio dujų tiekėjo šilumos kainos gali didėti.

Sužinos, kai patieks dujas

„Litgas“ generalinis direktorius Dominykas Tučkus tvirtino, kad tiekiamų dujų kainos negali pasakyti dėl objektyvių priežasčių, nes kaina priklausys nuo Didžiosios Britanijos dujų indekso NBP tuo metu, kai dujos bus pristatytos.

Dominykas Tučkus
„Apytikriai galime teigti, kad SGD kainos 2015 metų žiemą bus mažesnės nei gamtinės dujos kainavo praėjusio šildymo sezono metu, kai jos buvo perkamos iš vienintelio šaltinio – „Gazprom“. Šiuo atveju kalbama tik apie paties produkto gamtinių dujų importo kainas, be perdavimo, skirstymo ir kitų infrastruktūros dedamųjų“, - atsakyme DELFI dėstė jis.

DELFI primena, kad tuo metu Lietuvos Vyriausybė dar nebuvo sutarusi su Rusijos dujų milžinu „Gazprom“ dėl 20 proc. mažesnių dujų kainų ir atgaline data permokėtų pinigų grąžinimo.

Pasiteiravus, kada galima laukti tikslesnių dujų kainų, D. Tučkus tvirtino, kad tai bus aišku, kai dujos bus patiektos.

„Jos bus pateikiamos atvirai nurodant, kiek kainavo importuotos dujos, kokios buvo „Litgas“ sąnaudos. Prognozių nebus galima pateikti ir dėl sutartyje su „Statoil“ numatytų konfidencialumo įpareigojimų, kurie neleidžia mums atskleisti priedo, kuris pridedamas prie NBP indekso. Kainodaros formules, kaip įpareigoti, esame pateikę Energetikos ministerijai ir Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai, kuri pagal tai pateikia savo prognozes“, - tvirtinama atsakyme.

Premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė taip pat sakė, kad gyventojai neturėtų gąsdintis.

„Reikėtų mažiau interpretuoti dujų kainų tema, bet įsiklausyti, ką sako Energetikos ministerija - įvertinus prognozuojamas importuojamų gamtinių dujų kainas, gautas kompensacijas už permoką ir infrastruktūros dedamąsias, numatoma, kad kitąmet šilumos gamintojams tiekiamų bendra gamtinių dujų kaina neviršys šių metų lygio“, - DELFI tvirtino ji.

DELFI primena, kad iki šiol dar nežinoma, kaip 280 mln. Lt dujų permoka bus kompensuotas nebuitiniams dujų vartotojams. Šią tvarką per lapkritį turi parengti bendrovė „Lietuvos dujos“.

Būsimas šilumos kainas trečiadienį nagrinėjo ir Seimo Energetikos komisija, kurios posėdyje VKEKK narys Darius Biekša pripažino, kad piko metu žiemą SGD dujos gali būti brangesnės nei tiekiamos iš „Gazprom“.

„Šildymo sezono metu, taip, tikėtina, kad turėsime aukštesnes kainas“, - sakė jis.

Skaičiai neatrodo gąsdinantys

Jau anksčiau skelbta, kad SGD terminalo gyvavimą užtikrinantį minimalųjį dujų kiekį - po 540 mln. kubinių metrų dujų kasmet – turės nupirkti Lietuvos šilumos ir elektros gamintojai.

Šį minimalų kiekį pagal pasirašytą sutartį tieks Norvegijos bendrovė „Statoil“. Tiekiamų dujų kaina neskelbiama, tačiau tuo metu buvo skelbta, kad preliminari penkerių metų kontrakto vertė yra 2,5-3 mlrd. Lt. Taigi metinė vertė būtų 0,5-0,6 mlrd. Lt.

Atlikus paprastus skaičiavimus, matyti, kad tūkstantis kubinių metrų dujų turėtų kainuoti apie 900-1100 Lt.

Šiuo metu už rusiškas „Gazprom“ dujas Lietuva moka 370 JAV dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Skaičiuojant dabartiniu dolerio kursu, tai būtų 1031 Lt.

Tiesa, šiemet pradėjus veikti SGD terminalui prie tūkstančio kubinių metrų dujų prisideda 102 Lt saugumo dedamoji, tačiau apie 100 Lt mažėja tiekimo paslaugos įkainis.

VKEKK prognozuoja, kad kitąmet dujos kainuos 1558 Lt/tūkst.kub.m, o šiemet prognozuota kaina buvo 1507 Lt/tūkst.kub.m.

VKEKK tvirtina negalinti atskleisti „Litgas“ kainos, o bendra kainos prognozė sudaryta remiantis trijų tiekėjų kainų krepšeliu: „Litgas“, „Lietuvos dujų“ ir „Dujotekanos“.

Komisija akcentuoja, kad 2015 m. dujų kainos prognozė naudojama tik apskaičiuojant kogeneracinėse elektrinėse pagamintos elektros supirkimo kainai, kurios irgi privalės pirkti dujas iš „Litgas“. Šilumos tiekėjai už šilumos gamybai sunaudojamas dujas moka pagal faktinę jų kainą.

Pavyzdžiui, lapkričio mėnesį tvirtinant gruodžio mėnesio šilumos kainą naudojamos spalio mėnesio faktinės kainos.

Visas šilumos sektorius pernai uždirbo 47 mln. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)