Bendrovė pranešė, kad ketvirtadienį paskelbtame skelbiamų derybų konkurse dalyviai paraiškas gali teikti iki rugpjūčio 8 d., o artimiausiu metu ketinama skelbti dujotiekio vamzdžių pirkimo konkursą.

„Tai ypatingos reikšmės regioninis projektas. Jį įgyvendinus, Baltijos valstybių gamtinių dujų perdavimo sistemos bus integruotos į bendrą Europos dujų perdavimo tinklą, regione padidės dujų tiekimo saugumas. Baltijos šalių ir Suomijos vartotojai turės didesnį gamtinių dujų tiekimo šaltinių ir kainos pasirinkimą, o gamtinių dujų rinkos dalyviams atsivers naujos bendradarbiavimo perspektyvos“, - pranešime sakė „Amber Grid“ vadovas Saulius Bilys.

Anot pranešimo, pirkimų laimėtojas bus atsakingas už magistralinio dujotiekio ir dujų apskaitos stoties statybą. Apie 165 kilometrų ilgio 700 milimetrų skersmens magistralinis dujotiekis bus paklotas nuo Jauniūnų kompresorių stoties Širvintų rajone iki Lietuvos-Lenkijos sienos Lazdijų rajone.

Statybos turėtų prasidėti antrąjį kitų metų ketvirtį, kai bus baigtas konkursas. Planuojama, kad GIPL dujotiekio statyba bus baigta ir jungtis pradės veikti 2021 metų gruodžio mėnesį. Pagal projektą dujotiekio ilgis bus apie 500 kilometrų, iš jų Lietuvos teritorijoje - 165 km.

Gegužės pabaigoje „Amber Grid“ ir Lenkijos „Gaz-System“ pasirašė dujotiekių sujungimo sutartį, kuri atvėrė kelią skelbti rangos konkursus.

2014 metų rugpjūtį Europos energetikos reguliavimo institucijų bendradarbiavimo agentūra (ACER) nusprendė, kad Baltijos šalys Lenkijai turi kompensuoti 85,8 mln. eurų. Iš jų Lietuvos kompensacijos dalis siekia 54,9 mln. eurų, Latvijos - 29,4, o Estijos - 1,5 mln. eurų.

ACER tuomet nusprendė, kad Lenkijai dujotiekio projektas yra mažiau naudingas, todėl Baltijos šalys ir turi kompensuoti dalį išlaidų.

Bendra dujotiekio Lenkijoje ir Lietuvoje vertė turėtų siekti daugiau nei 500 mln. eurų.

2015 metų gegužę „Amber Grid“ ir „Gaz-System“ pasirašė sutartį su ES Inovacijų ir tinklų vykdomąja agentūra (INEA), pagal kurią projektui skirta iki 10,2 mln. eurų ES parama. „Amber Grid“ skirta iki 2,51 mln. eurų.

Tų pačių metų spalį bendrovės su INEA pasirašė sutartį dėl 266,4 mln. eurų ES paramos. „Amber Grid“ skirta iki 57,9 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)