Šiandien energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas pasirašė įsakymus, kuriais nuo spalio 1 d. įtvirtinamas naujas mažosios žaliosios energetikos modelis, leidžiantis gaminti elektros energiją iš atsinaujinančių išteklių ir ją vartoti geografiškai skirtingose vietose.
„Šiandien turime ne tik naujus įsigaliojusius poįstatyminius aktus, bet ir praktinį instrumentą. (…) Trys pagrindiniai principai – paprastumas, lankstumas ir universalumas. Labai paprastai galima rezervuoti saulės elektrinę ir tapti gaminančiu vartotoju. Iki šiol dar būdavo daug dilemų individualių namų šeimininkams renkantis, kokio galingumo elektrinę, turėsime galimybę ir nuo 1 kW“, - kalbėjo energetikos ministras ir pridėjo, kad nuo šiol visi galės naudotis saulės energija.

Gyventojai, kurie norės tapti elektros energiją gaminančiais vartotojais, nebūtinai turės patys statyti elektrines – individualaus ar daugiabučio namo gyventojai galės įsigyti jiems reikalingą elektrinės galią saulės jėgainių parke.

Energetikos bendrovė „Ignitis grupė“ pristatė pirmąją nutolusių saulės jėgainių platformą „Ignitis saulės parkai“, kurioje galima įsigyti arba išsinuomoti dalį nutolusios saulės elektrinės. Nurodoma, kad platforma taip pat yra atvira visiems saulės elektrinių vystytojams, kurie gali pateikti savo projektus pardavimui.

Ž. Vaičiūno teigimu, visi vartotojai turi būti vienodai remiami, numatyta 8 mln. eurų parama virtualioms elektrinėms. Sausio 2 d. startuos ši parama ir ja galės pasinaudoti tiek individualių namų šeimininkai, tiek daugiabučių gyventojai. Skaičiuojama, kad su ES finansine parama jėgainė atsipirks per 7-8 metus.

Planuojama, kad pirmoji „Ignitis saulės parkų“ platformoje siūloma elektrinė pradės gaminti elektrą jau 2020 metų kovo mėnesį, o pirmaisiais jos savininkais galės tapti apie 1500 gyventojų. „Ignitis“ prognozuoja, kad skiriama parama gaminančių vartotojų skaičių augins greitai – tikimasi, kad kitų metų pabaigoje jis perkops 10 tūkstančių.

Energetikos bendrovės „Ignitis grupė“ generalinis direktorius Darius Maikštėnas pabrėžė, kad tai pirma pasaulyje atvira energetinė platforma, kuri leidžia bet kuriam namų ūkiui šalyje įsigyti internetu virtualią elektrinę.

Anot jo, platforma galės naudotis ne tik vartotojai ir saulės elektrinių vystytojai, bet įsijungti galėtų ir finansų institucijos, sudarydamos palankias lizingo sąlygas įsigyti elektrinę. Taip pat prisijungti prie platformos galėtų ir ūkininkai, kurie turi sklypus tinkamus saulės jėgainių parko vystymui.

„Ignitis“ generalinis direktorius Darius Montvila skaičiuoja, kad atsižvelgiant į mokesčius ir dabartinę elektros kainą, virtualių saulės elektrinių bendrasavininkai iš savo elektros tiekėjo gaus iki 70 proc. mažesnes sąskaitas už suvartotą elektrą, priklausomai nuo to, kiek vartojama elektros.

Per pirmą valandą nuo platformos paleidimo jau nupirkta apie 25 kW ir išnuomota apie 12 kW pirmuosiuose projektuose.

Kaip bus galima išsinuomoti saulės elektrinę?

Pranešime spaudai aiškinama, kad „Ignitis saulės parkų“ platformoje gyventojai galės įsigyti arba išsinuomoti bet kurio vystytojo siūlomą saulės elektrinės dalį, kurios minimalus galingumas yra 1 kW, o maksimalus – 30 kW. Apskaičiuoti, kokio tiksliai galingumo reikia konkrečiam būstui bus galima naudojantis elektros galios bei naudos skaičiuokle. Ši skaičiuoklė apskaičiuoja ir pirkimo kainą, atsipirkimo laiką, mėnesinę priežiūros kainą bei naudą per 25 metus. Remiantis vidutiniu Lietuvos butų elektros suvartojimu, didžiajai daugumai gyventojų užtektų 2-3 kW galingumo saulės elektrinės tam, kad patenkintų visą elektros vartojimo poreikį. Skaičiuoklę galite rasti čia.

Ignitis skaičiuoklė saulesparkai.lt

Pavyzdžiui, jeigu vidutinis mėnesio elektros sąskaitos dydis yra 20 eurų, virtualios elektrinės pirkimo kaina siektų apie 1665 Eur, o nuoma apie 14 Eur per mėnesį.

Pasiskaičiavus reikiamą galią ir pasirinkus, kurioje siūlomoje elektrinėje norima nusipirkti ar nuomotis dalį jėgainės, bus galima atlikti rezervaciją. Kadangi jėgainės dar statomos, reikia sumokėti vienkartinį negrąžinamą rezervacijos mokestį 50 eurų. Vėlesniuose projekto etapuose šis mokestis bus įskaičiuotas į elektrinės įsigijimo ar nuomos sutartį. Pasibaigus saulės elektrinės statyboms, užsirezervavusieji turės pirmumo teisę įsigyti norimą galios kiekį šioje elektrinėje.

Nutolusioje saulės elektrinėje įrengtas skaitiklis, matuojantis pagaminamos elektros energijos kiekį realiu laiku, nustatys, kiek elektros energijos buvo pagaminta, o „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) sugeneruotą elektros energiją padalins visiems elektrinių savininkams proporcingai. Kiekvieno elektrinės bendrasavininko ar nuomininko namuose taip pat bus įrengtas skaitiklis su nuotolinio duomenų nuskaitymo funkcija. Jis matuos, kiek elektros energijos namų ūkis suvartojo. Mėnesio gale elektrinių savininkai gaus sulygintą elektros energijos sąskaitą.

Tai yra, jeigu saulės elektrinė pagamins daugiau elektros nei namų ūkis suvartojo, už ją mokėti nereikės, o perteklinė elektros energija bus „sandėliuojama“ tinkluose iki vienerių metų – gyventojas mokės tik pasinaudojimo tinklais mokestį. Jeigu perteklinės elektros likutis bus išnaudotas, o saulės elektrinė pagamins mažiau elektros energijos nei namų ūkis suvartojo, gyventojas mokės už suvartotos ir pasigamintos elektros energijos skirtumą.

Jeigu asmuo sumanys butą ar namą parduoti ir persikelti kitur, jam tiesiog reikės perregistruoti savo adresą, kuriuo naudos pagamintą saulės energiją. Tiesa, registruoti galima tik nuosavybę, kuri yra vartotojo vardu. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, užsienyje gyvenantis asmuo negalės išnuomoti ar nupirkti saulės elektrinės Lietuvoje gyvenantiems tėvams, jeigu būstas užrašytas jų vardu.

Elektrines galės statytis ir sodybose

Taip pat skelbiama, kad vartotojas galės ir pats pasistatyti elektrinę vienoje vietoje, o joje pagamintą energiją vartoti kitoje vietoje. Pavyzdžiui, pasigaminti energiją sodyboje Alytaus rajone, o suvartoti bute Vilniaus mieste.

Pranešime spaudai nurodoma, kad tokiose elektrinėse pagaminama elektros energija bus patiekiama į elektros tinklą, o kaupimo laikotarpiu t. y. nuo einamųjų metų balandžio 1 d. iki kitų metų kovo 31 d. kiekvienas gyventojas galės iš tinklo susigrąžinti į tinklus patiektą elektros energijos kiekį, sumokėdamas tik tam tikrą nustatytą pasinaudojimo elektros tinklais mokestį.

Pradėjus veikti saulės elektrinei, specialus išmanusis apskaitos prietaisas fiksuos, kiek elektros energijos yra suvartojama iš karto, kai ji pagaminama, bei koks nesuvartotos energijos kiekis atiduodamas į elektros tinklą. Pagal anksčiau vartotojo nurodytus skirtingiems vartojimo objektams priskiriamus galios kiekius, tinklo operatorius vykdys apskaitą bei nustatys, kiek kilovatvalandžių elektros iš tinklo vartotojas gali susigrąžinti kiekviename savo objekte.

Taip pat nuo spalio 1 d. visi gaminantys vartotojai galės įsirengti iki 500 kilovatų (kW) galios atsinaujinančius energijos išteklius naudojančias elektrines, o įsirengiant iki 30 kW galios elektrines nereikės beveik jokių leidimų ir procesas užtruks tik apie tris savaites. Vienintelė sąlyga – tokios elektrinės įrengtoji galia neturės viršyti vartotojo objektui suteiktos leistinos naudoti galios.

Taip pat šiemet buvo padidinta gaminančių vartotojų leidžiamų įsirengti elektrinių suminė galia nuo 100 megavatų (MW) iki 200 MW, paskirstant po 100 MW buitiniams ir nebuitiniams elektros energijos vartotojams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)