Nuo vasario, kai Rusija įsiveržė į Krymą, dujų ateities sandorių Jungtinėje Karalystėje, kuri yra didžiausia rinka Europoje, sumažėjo 19 proc., o praėjusią savaitę pasiektas žemiausias lygis nuo 2010 m. Konflikto su Ukraina paaštrėjimas gali kainuoti Rusijai 115 mlrd. dolerių (288,6 mlrd. Lt) 2015 m., arba daugiau nei 3 proc., prognozuoja tarptautinė tyrimų bendrovė IHS.

JAV ir Europos Sąjungai taikant vis daugiau sankcijų, kyla grėsmė Rusijos ekonomikai, kuri, Tarptautinio valiutos fondo vertinimu, klimpsta į sąstingį. Didžiausia pasaulyje dujų eksportuotoja stengiasi padidinti investicijų, kad šios stimuliuotų ekonomikos augimą, kadangi prastėjant santykiams su JAV ir ES iš šalies nuteka kapitalas, išparduodami rubliai, rašo bloomberg.com.

„Rusijos ekonomika jau kenčia nuo dabartinių pokyčių, – teigė „Saxo Bank“ Kopenhagoje vienas iš vadovų Ole Hansenas. – Šiuo metu dauguma žmonių nemano, kad į konfliktą bus įvelta energetika.“
Birželį „Gazprom“ pateikė Ukrainai sąskaitą už 114 mln. kubinių metrų dujų per dieną – 1,66 mlrd. dolerių (4,1 mlrd. Lt) sąskaitą (nuo balandžio buvo taikyta 485 dolerių kaina už 1 000 kubinių metrų dujų).

Per Ukrainos dujotiekius pumpuojama apie 15 proc. dujų į Europą. Birželio 3 d. tiekimas bus nutrauktas, jei iki birželio 2 d. „Gazprom“ nesulauks pinigų, pareiškė „Gazprom“ atstovas spaudai Sergejus Kuprijanovas.

Jau 2006 ir 2009 m. kilus nesutarimams tarp dviejų valstybių buvo sutrikęs dujų tiekimas.
Londono maklerių kompanijos „Tradition Financial Services“ specialisto Stuarto Joneso teigimu, grėsmė dujų tiekimui praeityje buvo kilusi kelis kartus, tačiau visada būdavo randamas spendimas.

Na o šį kartą gali būti kitaip, kadangi konflikte dalyvauja ir kariuomenė bei aukšto rango politikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)