Pardavėjai sako, kad elektros generatorių paklausa įprastai padidėdavo po įvairių gamtos stichijų, liūčių, viesulų ar didelio sniego. Tačiau šįkart generatoriai buvo išgraibstyti prasidėjus karui Ukrainoje.

Prekybos centro internete „Varlė.lt“ įkūrėjas Marius Butauskas sako, kad generatorių deficitas juntamas ne tik Lietuvoje.

„ buvo išparduoti visi, kuriuos mes turėjome ir kuriuos turėjo mūsų partneriai, iš kurių galėjome nupirkti. Viskas dingo per dvi dienas, tada bandėme ieškoti generatorių Lenkijoje, bet ten buvo lygiai ta pati situacija“, – sakė M. Butauskas.

Generatorių ieškantieji dabar užrašomi į eiles ir turi laukti savaitę, dvi, kol galbūt prekyboje atsiras norima prekė.

Specializuotos įrankių ir sodo technikos parduotuvės „Rankis“ vadovas Denisas Drokovas sako, kad agregatų mėginama atsigabenti net iš Azijos.

„Nei Lenkijoje, nei Vokietijoje, bei Baltijos šalyse nebuvo galima rasti tų generatorių. Dabar netgi vežame iš Turkijos, Serbijos ir korėjiečių“, – sakė D. Drokovas.

Elektros generatorius

Vis dėlto LNK kalbinti Lietuvos gyventojai sako nematantys reikalo įsirenginėti slėptuvių ar ieškoti generatorių tam atvejui, jeigu dingtų elektra.

„Planą esame susidėlioję, truputį atsargų užsipirkę, pasikalbėję, kaip kur kada eitume, ką darytume, bet taip, grynai tokio, kad būtų lagaminai sukaupti – taip nėra“, – savo pasiruošimu pasidalijo viena mergina.

„Visąlaik mūsų žmonės sugeba padaryti iš nieko problemą ir tada jau „siaučia“, – kategoriškiau pasisakė kalbintas kitas praeivis.

„Esu kalio jodido pasiruošusi ir daugiau mažiau perskaičiusi rekomendacijas kol kas“, – kalbėjo viena moteris.

„Aš manau, kad dokumentus ir truputį pinigų reikia turėti, o visa kita – na, ką čia prisiruoši?“, – svarstė kita pašnekovė reportaže.

Iki karo Ukrainoje elektros generatoriai į Lietuvą būdavo atvežami ir iš tos šalies. Dabar situacija susiklostė taip, kad atvežti ukrainietiški generatoriai masiškai vežami atgal.

Kalbinti rinkos atstovai sako, kad yra dviejų tipų klientai: vieni perkasi generatorius savo reikmėms ir apsisaugoti nuo galimo elektros dingimo, o kiti – pagalbai Ukrainai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) specialistas Donatas Gurevičius tikina, kad dingus elektrai galima išsiversti ir pigesniais sprendimais.

„Reikia pagalvoti apie alternatyvius maisto pašildymo būdus – galbūt su nešiojama dujine virykle, nedideliu dujų balionėliu, kuris netgi turistiniam žygiui yra tinkamas (...).

Pasišvietimui – žvakė ar žibintuvėlis, atsarginiai elementai, taip vadinamas power bank'as (išorinė baterija arba nešiojamas įkroviklis – red.) ar kitoks elektros maitinimo šaltinis, kuris pakrautas arba reguliariai prižiūrimas būtų tam tikroje vietoje“, – sakė PAGD Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus viršininkas D. Gurevičius.

Generatorių paklausa išaugino ir jų kainas. Anksčiau paprasčiausias toks agregatas kainavo iki 250, o dabar – jau 500 Eur. Galingesnio įrenginio kaina prasideda nuo 1,5 tūkst. Eur.

Be to, tenka mokėti ir už benziną ar dyzeliną, kuriuo generatorius maitinamas. Parai reikėtų 10-15 litrų degalų.

Čia gali pažiūrėti LNK video:

Dalintis
Nuomonės