„Aš manau, kad čia visiems labai aišku, kad tai skirta ne pačiai Baltarusijai, o vidaus politikai, prezidento rinkimams, siekiant parodyti, jog premjeras moka ir gali spręsti bei išpainioti sudėtingus rebusus, problemas“, - „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“ sakė LSDP pirmininkas.

Anot G. Palucko, energetikos ekspertai išjuokia tokį premjero pasiūlymą, kadangi Baltarusijai iš to nėra visiškai jokios naudos, taip pat Europoje dar nėra buvę atvejų, kai atominė elektrinė būtų sėkmingai pertvarkyta į termofikacinę.

„Tiesiog neapsimoka nei ekonomiškai, nei politiškai“, - teigė pirmininkas.

G. Paluckas įsitikinęs, kad premjeras nėra naivus, Vyriausybė taip pat nėra naivi, tačiau jie laiko rinkėjus naiviais, tokius siūlymus teikdami per prezidentinę kampaniją.

ELTA primena, kad Baltarusija, Rusijos atominės energetikos įmonės „Rosatom“ padedama, stato AE už 20 kilometrų nuo Lietuvos sienos. Statybas, teikdama paskolas, iš esmės finansuoja Rusija. Oficialiuose planuose skelbiama, kad pirmasis reaktorius turėtų būti paleistas 2019 metais.

Vasario pradžioje Ženevoje patvirtintos Jungtinių Tautų Poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste (Espo) konvencijos išvados dėl Astravo AE.

Konvencijos šalys patvirtino, kad Baltarusija, statydama Astravo AE, netinkamai parengė poveikio aplinkai vertinimo dokumentaciją, netinkamai įvertino aikštelių alternatyvas, netinkamai konsultavosi su poveikį patirsiančiomis šalimis ir netinkamai priėmė galutinį sprendimą dėl elektrinės statymo, nepagrįsdama aikštelės pasirinkimo.

Praėjusią savaitę ministras pirmininkas S. Skvernelis pranešė, kad artimiausiu metu pateiks Baltarusijos valdžios atstovams pasiūlymą Astravo AE infrastruktūrą panaudoti gamtinėmis dujomis varomai elektrinei plėtoti.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tada sakė nežinantis apie S. Skvernelio planą dėl Astravo AE. Šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad Lietuvos tikslas yra uždaryta Astravo AE, o mėginimas prekiauti žmonių saugumu, kaip įvardijo prezidentė, yra nepateisinamas.

„Astravo AE ant nesaugios aikštelės nebus saugi ir visiškai aišku, kad Lietuvos tikslas - ją uždaryti. Ir visos kalbos, ir mėginimas prekiauti Lietuvos žmonių saugumu yra nepateisinamas šiandien ir niekada nebus pateisintas“, - sakė D. Grybauskaitė.

Ketvirtadienį, Vyriausybė pranešė, kad premjeras laišku kreipėsi į Baltarusijos ministrą pirmininką Sergejų Rumasą su pasiūlymu apsvarstyti galimybę vietoj Astravo AE plėtoti modernią dujinę elektrinę.