Skaičiuojama, kad už technologiškai neutraliuose aukcionuose laimėtus pajėgumus gamintojams ar tiekėjams reikėtų sumokėti apie 95–129 mln. eurų per metus, jei kaina būtų 10–40 eurų už kilovatą (kW). Konkreti suma priklausys nuo technologijų bei užsienio gamintojų pasiūlytų įrenginių skaičiaus ir konkurencingumo.

Vadinamojo pajėgumų mechanizmo įgyvendinimo tvarkos aprašu Vyriausybė nustatys aukcionuose skirstomo pajėgumų kiekio ir jų apskaičiavimo atsakomybę, užsienio įmonių dalyvavimą, kaip bus nustatoma kaina, formuojami pasiūlymai, kada ir kokiomis sąlygomis perdavimo sistemos operatorius atsisakys pajėgumų bei kitos sąlygos.

Seimas birželį priėmė Elektros energetikos įstatymo įstatymo pataisas, numatančias elektros pajėgumų užtikrinimo mechanizmą. Pagal jį bus skelbiami aukcionai, kuriuose galės dalyvauti ne tik elektros gamybos, bet ir kaupimo įrenginiai, pavyzdžiui, baterijos, taip pat nepriklausomų elektros paklausos telkėjų valdomi įrenginiai.

Įstatymo pakeitimai leidžia užtikrinti ne didesnę kaip 8 val. per metus apkrovos praradimo tikimybę (angl. Lost of Load Expectation, LOLE). Iki tol teisės aktai nenustatė jos vertės. Nesiimant veiksmų, tikėtina, kad apkrovos praradimo tikimybė po 2025 metų pastebimai išaugtų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)