„Amber Grid“ aktyviai vykdo SGDT lėšų administratoriaus funkcijas pagal šių lėšų administravimą reglamentuojančių teisės aktų nuostatas, siekia jog lėšos būtų surenkamos ir išmokamos laiku, visi gamtinių dujų rinkos dalyviai laikytųsi nustatytos tvarkos, turėtų vienodas sąlygas rinkoje ir niekam nebūtų daromos išimtys“, – sako Saulius Bilys, „Amber Grid“ generalinis direktorius.

Kaip nurodo „Klaipėdos nafta", ji dėl minėtos problemos kreipėsi į Energetikos ministeriją su prašymu imtis teisėtų priemonių ir priimti sprendimus, siekiant užtikrinti teisės aktuose nustatytų SGD terminalo veiklai būtinų lėšų surinkimą.

„Amber Grid“ skaičiuoja, kad „Achemos“ pradelsti nesumokėtų SGD terminalo lėšų įsiskolinimai sudaro daugiau nei 19 mln. eurų.

Už 2013 metus „Achemos“ susidariusi skola dėl lėšų, skirtų SGD terminalo, jo infrastruktūros ir jungties įrengimo sąnaudoms ar jų daliai kompensuoti, sudaro 14,2 mln. eurų.

Dėl šių įsipareigojimų nevykdymo „Amber Grid“ jau yra pradėjusi du teisminius ginčus su „Achema“ civilinėse bylose. Viename iš jų, teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir areštavo „Achemos“ priklausantį turtą 12,6 mln. eurų sumai.

„Achema“, kuri savo reikmėms naudoja šalies dujų perdavimo sistemą, išskirtinai nevykdo pareigų ir dar nė sykio nėra mokėjusi SGD terminalo lėšų. Atitinkamai prašome Energetikos ministerijos neatidėliojant imtis visų teisėtų priemonių siekiant išspręsti susidariusią situaciją“, - sako „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

M.Bartuškos teigimu, kyla rizika, jog nebus surinktos Lietuvos valstybės strateginio objekto – SGD terminalo veiklai užtikrinti būtinos lėšos bei dėl to bus sukelta grėsmė gamtinių dujų tiekimo saugumui.

„Achema“ pažadėjo pateikti savo poziciją.

Pagal SGD terminalo įstatymą, siekiant užtikrinti SGD terminalo statybos ir veiklos finansavimą, nuo 2013 m. sausio 1 d. visi Lietuvos gamtinių dujų vartotojai įpareigoti mokėti SGD terminalo lėšas. „Amber Grid“ paskirta vykdyti SGD terminalo lėšų administravimo funkcijas.

Papildysime

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)