Remiantis patvirtintomis kainomis, visuomeninį tiekimą užtikrinančios bendrovės „Ignitis“ „Standartinio“ vienos laiko zonos plano tarifas sieks 22,7 cento už kilovatvalandę (su PVM). Tai 18,93 proc. arba 5,3 cento mažiau nei kovo-birželio mėn. nustatytas tarifas (28 centai už kWh).

Dviejų laiko zonų dienos elektros kaina nuo liepos 1 dienos bus 26,1 cento, o nakties – 15,8 cento (dabar, atitinkamai, 28 ir 19,3 cento už kWh). Planas „Namai“ vienoje laiko zonoje kainuos 21,1 (dabar 26,50), o dviejų laiko zonų dienos elektra – 24,3, nakties – 14,9 cento (šiuo metu – 28 ir 18,3 cento už kWh). Pastarajame plane galioja ir 3 eurų per mėnesį pastovioji dedamoji.

Visuomeninio elektros tiekimo tarifai gyventojams nuo 2023 m. liepos 1 d.

Vyriausybė nutarimo dėl elektros kainų kompensavimo antrąjį šių metų pusmetį nėra priėmusi. Energetikos ministerija anksčiau platintame pranešime teigė, kad kompensacijų už elektrą antrąjį pusmetį siūloma atsisakyti, įvertinus sumažėjusias didmeninės elektros energijos rinkos kainas ir VERT prognozes antrajam šių metų pusmečiui.

Detalizuojant VERT nustatytas elektros kainos dedamąsias: nuo liepos 26,9 proc. mažėja elektros energijos įsigijimo kaina (iki 11,605 cento už kWh, be PVM), tačiau visos kitos dedamosios lieka nepakeistos: VIAP sieks minus 0,780, visuomeninio tiekimo paslaugos kaina bus 0,756, persiuntimo paslauga žemos įtampos tinkle – 6,814, papildoma dedamoji (tiekimo veikla) – 0,005 cento.

Infografike – elektros didmeninė kaina biržoje per pastarąjį pusmetį. Negalutiniais duomenimis, gegužė bus šiek tiek brangesnė:


Visuomeninis tiekimas taikomas trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo vartotojams, kurie nepasirinko nepriklausomo tiekėjo. Šie mažiausiai elektros suvartojantys namų ūkiai gali nesirinkti tiekėjo dar bent porą metų.

Pažymėtina, kad kompensacijų neplanuojama taikyti ir nepriklausomų tiekėjų vartotojams. Vyriausybė šią savaitę svarstys ministerijos nutarimo projektą, kuriame sakoma, kad ir tiekėjai turi galimybę sumažinti buitiniams vartotojams kainas, ir pastarieji gali pasirinkti kitą nepriklausomą tiekėją, siūlantį priimtiniausią elektros kainą.

„Manytina, kad kainos dalies kompensavimas (...) 2023 metų II pusmetį yra netikslingas“, – rašoma dokumente.

Dėl gamtinių dujų laukiama Vyriausybės sprendimo

Savo ruožtu, kalbant apie gamtines dujas, laukiama Vyriausybės sprendimo dėl kompensavimo. Trečiadienį Ministrų kabinetas spręs šį klausimą. Tikėtina, kad dar šią savaitę, VERT patvirtins galutinius tarifus.
Dujos

„Nutarimo projekte siūloma nustatyti gamtinių dujų tiekėjo UAB „Ignitis“ gamtinių dujų tiekimo kainos, susijusios su gamtinių dujų įsigijimo sąnaudomis, dalies kompensavimo dydį, lygų 0,63 Eur/m3 su PVM. Toks dydis užtikrintų, kad gamtinių dujų tarifai buitiniams vartotojams nuo 2023 metų liepos 1 dienos nedidėtų“, – rašoma Energetikos ministerijos parengtame nutarimo projekte.

Pasak ministerijos, šioms kompensacijoms 2023 metų antrąjį pusmetį iš valstybės biudžeto reikės apie 54,5 mln. eurų su PVM. Šis kompensacijų dydis būtų nustatomas pusmečiui – iki 2023 metų gruodžio 31 dienos.

Dabartinė dujų kaina mažiausiai jų vartojantiems (maisto ruošimui) vartotojams yra 2,39 euro už kub. metrą iki valstybės kompensavimo ir 1,40 euro su kompensacija (plius 56 centai mėnesio mokestis).

Antrajai vartotojų grupei (besišildantiems būstą), atitinkamai: 1,91 euro, 0,92 euro už kubą (su kompensacija) ir 3,99 euro mėnesio mokestis.

Anksčiau jau skelbėme VERT rašte pateiktą detalizaciją, kaip atrodytų dujų tarifai nuo liepos (raudona spalva apibraukti dabartiniai pirmojo pusmečio ir prognozuojami antrojo pusmečio tarifai – su kompensacija):
VERT prognozuojami dujų tarifai buitiniams vartotojams

Ministerija pažymi, kad nepritaikius dalinio kompensavimo, gamtinių dujų tarifas didėtų daugiau kaip 40 procentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)