„Tikiuosi, kad OPEC palaikys dabartinį naftos gavybos lygį, jo nemažins. Pasaulis nenori, o jam ir nereikia, pamatyti didesnių naftos kainų“, - prieš šią savaitę vyksiantį OPEC susitikimą Vienoje, tviteryje rašė D. Trumpas.

OPEC šalių atstovai susitiks ketvirtadienį Vienoje, o penktadienį dėl naftos gavybos pokyčių derėsis su sąjungininkėmis, kurių svarbiausia yra Rusija. Ketvirtadienį taip pat bus paskelbti oficialūs Jungtinių Valstijų vyriausybės naftos gavybos ir atsargų duomenys.

Saudo Arabija, de facto OPEC lyderė, ragina organizacijos nares staigiai sumažinti gavybą, tačiau D. Trumpas spaudžia Saudo Arabiją nemažinti dabartinio gavybos lygio, siekiant išlaikyti kainas dabartinėse žemumose.

Rusijos TASS naujienų agentūra pranešė, kad OPEC ir jos partneriai gali sugrįžti prie 2016 metų naftos gavybos kvotų, sumažindami gavybą daugiau nei 1 mln. barelių per dieną. Naftos rinkos trečiadienį augo, laukdamos OPEC susirinkimo.

Tuo tarpu Rusijos naftos gavybos įmonės „Gazprom Neft“ vadovas Aleksandras Diukovas pareiškė, kad jo vadovaujama įmonė laikysis anksčiau priimto plano 2019 m. padidinti naftos gavybą 50 tūkst. barelių per dieną, nepriklausomai nuo OPEC ir kitų naftos gavėjų priimtų sprendimų ketvirtadienį ir penktadienį vyksiančiame susirinkime.

Tačiau, pridūrė A. Diukovas, siekiant subalansuoti rinką, tam tikri gavybos apribojimai reikalingi, bent jau iki kitų metų antrojo ketvirčio.

Į OPEC susirinkimą vykstantis Irano naftos ministras Bijanas Zanganehas pareiškė, esą jo šalis nesvarstys OPEC naftos gavybos kvotų tol, kol šaliai yra pritaikytos sankcijos.

„Kol Iranui yra pritaikytos sankcijos, valstybės OPEC kvota nebus svarstoma jokiomis aplinkybėmis“, - Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA cituoja B. Zanganehą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją