„Pas mus įmonėje iš tikrųjų yra chaosas ir jis užsitęsė du-tris mėnesius. Jis nekontroliuojamas, tai yra labai blogai. (...) Dabar visi nusiminę vaikšto, valdymo nėra, žmonės nežino, ką daryti. Mūsų rangovai puola, o vadui reikia eiti į priekį“, – DELFI sakė O. Čiukšys.

Jis mano, kad iš šios situacijos išloš vėluojančių uždarymo darbų pagrindinis rangovas bendrovė „Nukem Technologies“.

„Iš visos šios situacijos, be abejo, išlos tik „Nukem“, praloš IAE ir Lietuva, nes procesai bus užvilkinti. Kas gi galėtų paneigti, kad visa tai yra organizuota“, – svarstė O. Čiukšys.

Jis tvirtino sulaukęs pasiūlymo išeiti savo noru arba bus atleistas iš darbo, tačiau trauktis iš pareigų O. Čiukšys neketina, nes tvirtina nepadarė jokių prasižengimų. Jis mano, kad jo atleidimas būtų neteisėtas ir tokį sprendimą skųsiąs teismui.

„Formaliai dar dirbu. Rugpjūčio 29 d. gavau pasiūlymą išeiti savo noru arba kitaip būsiu atleistas už grubius darbo drausmės pažeidimus, kadangi Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) man yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, tai neva yra pagrindas (atleisti – DELFI). Man ir mano kolegoms yra užvestas ikiteisminis tyrimas dėl ministerijos inicijuotos sutarties su viena saugos firma siekiant įrodyti, kad mes švaistėme lėšas, nors ten mano parašo nėra. Tiesiog politiškai užsakytas tas tyrimas ir čia jį labai skubina“, – kalbėjo pagrindinis IAE derybininkas.

Paklaustas, kodėl jis pateko į ministerijos nemalonę, O. Čiukšys atsakė: „Galiu tiesiai šviesiai atskleisti priežastį, kurią man, mano kolegoms, politikams ir šalies vadovams pasakė ministras, kad pagrindinė priežastis buvo vienos jaunos ir neblogos „MG Baltic“ darbuotojos priėmimas, kurią jis tiesiog liepė atleisti, nes taip jis matė, kad oligarchai skverbiasi į energetikos projektus“.

Jo duomenimis, su R. Švedu nebuvo derinta naujojo IAE direktoriaus Žilvino Jurkšaus kandidatūra.

„Jis dar ketvirtadienį padavė atsistatydinimo pareiškimą, nes neįmanoma dirbti, kai už jo nugaros priimami sprendimai. Jis sakė negalįs taip dirbti. Jis yra valdybos pirmininkas, tačiau su juo nederino nei Ž. Jurkšaus kandidatūros, nei nieko. Tiesioginio valdymo būdu ir komanduoja. Taigi taip V. Ševaldinas buvo atleistas ir man liepė iš 50 atleisti 40 žmonių. Tai yra branduolinis objektas, kuriame, deja, nėra aiškių vadovų. (...) Jam jau nebelaikė nervai susidoroti su ta visa ministro paranoja ir neadekvačiais, nepamatuotais sprendimais“, – dėstė O. Čiukšys.

„V. Ševaldiną atleido likus mažiau nei dviems mėnesiams iki pensijos šalių susitarimu, išmokėjo kompensacijas jam ir jo žmonai ir demonstratyviai atleido. Neįteikė nė gėlytės, koks jis bebūtų, bet žmogus dirbo nuo statybos laikų. Tai sukėlė milžinišką darbuotojų ir Visagino pasipiktinimą. Aš buvau Ž. Jukšaus kabinete, kai skambino ministras ir liepė jį greičiau atleisti“, – tęsė jis.

Pats R. Švedas telefonu neatsiliepia. Energetikos ministerija tvirtina, kad dėl O. Čiukšio likimo turi spręsti įmonės vadovybė, o IAE sako, kad korporatyvių reikalų vadovo likimas yra ministerijos rankose.

Su ministerija dirba kaip visada

IAE atstovė spaudai Daiva Rimašauskaitė DELFI sakė, kad įmonės darbas su ministerija vyksta taip, kaip vyko visada.

„Darbas vyksta taip, kaip ir vyko iki šiol. Mes esame tiesiogiai pavaldūs Energetikos ministerijai ir natūralu, kad mes atsižvelgiame į valdybos ir tiesioginius ministro, viceministro ar skyriaus, kuriam esame pavaldūs, nurodymus. Projektai yra įgyvendinami, darbas yra nesustojęs“, – komentavo ji.

Nusiminę ekspertai

Nepriklausomos IAE profesinės sąjungos pirmininko pavaduotoja Ilona Nekrošienė DELFI sakė, kad įmonėje jokio chaoso nėra.

„Žinote, aš manau, kad nusiminę vaikšto ta grupelė gerai apmokamų ekspertų. Žmonės kaip dirbo, taip ir dirba. Pas mus yra apie 2 tūkst. darbuotojų, kurie atlieka savo darbą, jokio čia chaoso nėra. Gal ponas Čiukšys mato toliau, bet mes to nežinome“, – teigė ji.

Profsąjungos atstovė tvirtino neturinti informacijos, kodėl norima atsisakyti jo paslaugų.

DELFI primena, kad O. Čiukšį IAE generalinio direktoriaus poste Žilvinas Jurkšus pakeitė balandžio pabaigoje. O. Čiukšys jėgainei vadovavo daugiau nei metus. Jo atlyginimas buvo 26 tūkst. Lt prieš mokesčius. Po pasitraukimo iš posto O. Čiukšys ir toliau liko dirbti įmonėje, jam skirtos Korporatyvinių reikalų direktoriaus ir vyriausiojo derybininko pareigos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją