„Mūsų įmonė branduolinių atliekų saugojimo srityje dirba 40 metų. Saugyklas statėme ar tebestatome Vokietijoje, Prancūzijoje, Bulgarijoje, Čekijoje, Černobylyje. Tačiau su tokiomis milžiniškomis biurokratinėmis kliūtimis susidūrėme tik Lietuvoje. Saugyklų statyba šalia Ignalinos AE yra vienas didžiausių mūsų projektų. Net radioaktyviųjų atliekų kompleksas Černobylyje - mažasis Ignalinos projekto brolis. O vėlavimo priežasčių yra daug. Ir atsakomybę turėtų prisiimti ne tik „Nukem Technologies", bet ir Lietuva",- sakė Ulfas Kutscheris.

„Daugiausia problemų sukėlė statybos leidimai. Ignalinos atominės elektrinės vadovybė mus užtikrino, kad dokumentams sutvarkyti pakaks trijų mėnesių. Tačiau Lietuvos valstybinės institucijos leidimus sugebėjo suteikti per 24 mėnesius”, - dėsto jis.

Anot bendrovės vadovo, šiuo metu įmonė nesvarsto projekto nutraukimo. „Tačiau jei sutartis būtų nutraukta, finansiškai Lietuvai būtų nenaudinga, nes darbai užsitęstų iki begalybės”, - teigia U. Kutscheris.

2005 m. sausį Ignalinos atominė elektrinė (IAE) pasirašė sutartį su Vokietijos konsorciumu „GNS – NUKEM“ dėl Laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos projektavimo, statybos ir įrengimo darbų. Tų pačių metų lapkritį „Nukem Technologies“ pasirašė sutartį dėl Kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekso projektavimo ir statybos darbų. Pagal šią sutartį „Nukem Technologies“ įsipareigojo rūšiuoti, tvarkyti, supakuoti ir laikinai saugoti kietąsias radioaktyviąsias atliekas, susikaupusias Ignalinos atominės elektrinės darbo ir uždarymo metu. Jėgainės uždarymo projektai vėluoja jau daugiau nei trejus metus.

DELFI primena, kad „Nukem Technologies“ pernai iš Vokietijos bendrovės nupirko Rusijos bendrovė „Atomstroyexport“. Ši įmonė priklauso Rusijos energetikos holdingui „Rosatom“.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją