"Dujų pabrangimas įskaičiuoja, pagal dabartinę Kainų komisijos informaciją, tiek apskaičiuotą būsimųjų metų kainą, tiek kompensaciją už ankstesnius metus - taigi, Kainų komisija praeityje įtraukė mažesnę kainą nei buvo iš tikrųjų. Ir dabar tas skirtumas kompensuojamas per vienerius metus. Energetikos viceministras (Kęstutis Žilėnas - BNS) teigia, kad tokią kompensaciją galima būtų padaryti ne per vienerius, o per kelerius metus, todėl Kainų komisija turėtų labai išsamiai paaiškinti, kodėl neišskaidė šio padidėjimo kelerius metus į priekį", - interviu Žinių radijui antradienį sakė N.Udrėnas.

Pasak jo, elektros kainos šuolį lėmė ir saulės elektrinių bumas, dėl kurio, jei nebus imtasi priemonių, kainos po kelerių metų galėtų pakilti dar labiau.

"Galiausiai elektros kaina augo ir dėl išaugusių superkamų atsinaujinančių išteklių elektros kiekių ir kainų. Už supirkimo kainų apskaičiavimą yra atsakinga Kainų komisija. Ir, kaip žinome, saulės elektrinių bumas, kai kas dieną pateikiama maždaug 15 megavatų elektros galią instaliuoti prašymų, tikrai yra netvarus situacijos vertinimas. Lietuvos vartotojai, jeigu nebus imtasi ryžtingų priemonių, bus pasmerkti dar vienam elektros kainų šokui po kelerių metų", - tvirtino prezidentės patarėjas.

Jis teigė, kad elektros kainų šuolį galima sustabdyti, peržiūrėjus atsinaujinančių išteklių supirkimo tvarką, pastačius suskystintų gamtinių dujų terminalą bei apsisprendus dėl pigaus elektros gamybos šaltinio.

"Kokie galimi sprendimai šiai situacijai? Aišku, reikia statyti suskystintų gamtinių dujų terminalą, kas tikrai sumažins kainą. Priminsiu, Amerikoje keturis kartus dujų kainą mažesnė nei Lietuvoje. Prasidės 2015-2016 metais suskystintų gamtinių dujų eksportas iš JAV ir iš Australijos, taigi, tikrai pasikeis dujų rinka dramatiškai. Antra, reikia peržiūrėti atsinaujinančių išteklių supirkimo reglamentą, kad ateityje būtų suvaldyta šita situacija. Trečia, taip pat reikia laiku apsispręsti dėl pigaus bazinio elektros gamybos šaltinio, kas garantuotų ir pigią elektrą, ir saugumą", - kalbėjo N.Udrėnas.

Anot jo, padėtis gali būti panaši į tą, kuri buvo prieš dešimtmetį su dujomis - kai buvo kalbama, jog būtina parduoti "Lietuvos dujas" Rusijos koncernui "Gazprom", ir tai esą užtikrins pigesnes dujas Lietuvai ilgiems metams.

"Tačiau po gana trumpo laiko dujų kainos formulė buvo bloginama, šilumos įmonės, pakankamai anksti, investavusios į dujų katilus, tapo šios infrastruktūros įkaitėmis, taigi natūralu, jei Lietuva apribotų savo pasirinkimo laisvę, elektros importuotojai galėtų pasinaudoti susidariusia padėtimi. Nes tiek žiūrint į Europos, tiek į Rusijos elektros gamybos pajėgumų amžių, matosi, kad jie nusidėvi, ir po tam tikro laiko nebetenkins augančios paklausos. O naujų pajėgumų statyba turės padengti elektros pirkėjai. Taigi, bus bandoma perkelti elektros kainų didėjimą tiems, kas turi mažesnį pasirinkimą", - sakė N.Udrėnas.

"Klausimas yra, už kiek mes gaminsimės elektrą, matome, kad tiek dujų, tiek biokuro elektra yra brangi, o vėjo yra nestabili, pati reikalauja atsarginio elektros tiekimo, ką mes matome ir iš Vokietijos problemų, todėl nenorėdami visiškai priklausyti nuo brangstančios įvežtinės elektros, turime turėti pakankamą savo bazinės elektros generaciją. Esmė, kad jos kaina būtų mažesnė už prognozuojamą rinkos kainą", - kalbėjo N.Udrėnas.

Be to, pasak N.Udrėno, reikėtų padidinti Kainų komisijos kontrolę.

"(...) Ir taip pat stiprinti reguliatorių reguliavimą. Nes, kaip buvo pripažinta, deja, jam trūksta kompetentingų specialistų. Tai yra tikrai svarbi institucija", - teigė prezidentės atstovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)