"Siūlymas padidinti elektros supirkimo kvotas termofikacinėms elektrinėms, visų pirma, reiškia elektros pabrangimą visiems Lietuvos gyventojams. Šiluma galbūt atpigtų teoriškai tik keliems miestams ir tik labai nežymiai. Didelė dalis parduodant elektrą uždirbto pelno liktų šilumos tiekėjui. Taigi šioje situacijoje labiausiai išloštų šilumos tiekėjai", - antradienio rytą interviu Žinių radijui sakė šalies vadovės patarėjas.

N. Udrėnas pabrėžė, kad dauguma senesnių termofikacinių elektrinių gamina gerokai brangesnę elektrą negu yra rinkoje, o šiluma kainuoja brangiau nei biokuro katilinės, kurios gamina tik šilumą.

"Taigi tokia generacija yra neefektyvi. Ją reikėtų keisti kitokiais gamybos šaltiniais. Efektyvi kogeneracija turėtų gaminti rinkoje konkurencingą elektrą ir pigią atliekinę šilumą kaip šalutinį produktą netgi be papildomos paramos", - aiškino jis.

Prezidentės atstovas paragino atidžiau išnagrinėti kogeneracinių jėgainių sąnaudų ir pelno paskirstymo metodiką, jog šilumos vartotojai turėtų didžiausią naudą.

N. Udrėno vertinimu, šilumos kainą būtų galima sumažinti pakeitus kogeneracinių jėgainių šilumos ir elektros sąnaudų atskyrimo metodikos nuostatus.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę prezidentė sukritikavo šilumos kvotų perskirstymą, kuriam pritarė socialdemokratai, darbiečiai ir Artūro Zuoko vadovaujamas "Judėjimas Taip".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)