Didelis naftos kainų sumažėjimas tapo dar vienu veiksniu, paskatinusiu Norvegiją pereiti prie lankstesnės kainų politikos. Be to, stambūs pirkėjai susilaikė nuo rusiškų dujų pirkimo, tikėdamiesi, kad ateityje kainos dar mažės, informuoja newsru.com.

Anksčiau „Gazprom“ pranešė apie eksporto į Europą sumažinimą.

Pirmą šių metų ketvirtį Norvegija eksportavo 29,2 mlrd. kubinių metrų dujų į Vakarų Europą, o „Gazprom“ pardavė tik 20,29 mlrd. kubinių metrų dujų.

Ši tendencija pastebėta paskutinį 2014 m. ketvirtį, kai Vakarų Europa nupirko iš Norvegijos 29,5 mlrd. kubinių metrų dujų, o iš Rusijos – 19,8 mlrd. kubinių metrų dujų. Į šiuos rodiklius neįtraukti dujų pardavimai Rytų Europos valstybėms. „Reuters“ duomenimis, Norvegijai pavyko pralenkti Rusiją pirmą kartą po trumpo 2012 m. periodo.

Visų 2014 m. duomenimis, Rusija buvo didžiausia dujų tiekėja į ES, Rusijos dujos sudarė 42 proc. ES importo. 2014 m. „Gazprom“ pardavė Vakarų Europos šalims 117,92 mlrd. kubinių metrų dujų, t. y. 3,7 proc. mažiau nei 2013 m. dujų tiekimas į Centrinę Europą irgi sumažėjo. Tuo pat metu „Gazprom“ padidino eksportą į Turkiją. O Norvegijos dalis, tiekiant dujas į ES, pernai padidėjo nuo 34 iki 38 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (610)