„Mūsų pradinė nuomonė, kad šiandien dujų įmonių uždirbamas pelnas išliktų panašiam lygyje ir ateityje. Kitaip tariant pelnas nesikeistų kylant dujų kainai", - DELFI sakė VKEKK Dujų skyriaus vedėjas Renatas Pocius.

Lietuvoje yra dvi didžiausios dujų tiekimo bendrovės – „Lietuvos dujos" ir „Dujotekana".

Metodiką tikimasi patvirtinti iki rudens, o viešoms diskusijoms projektą ketinama pateikti maždaug po mėnesio.

DELFI primena, kad tiekimo kaina galutiniams vartotojams sudaro 5-14 proc. visos dujų kainos.

Pelno maržos nustatymas pernai labiausiai apkarpė su komisijos sprendimu nesutikusios „Dujotekanos“ pelną. Sprendimą neteisėtu vadinanti bendrovė dėl pelno normos sumažinimo nuo 17 proc. iki 6,5 proc. kiekvieną mėnesį tvirtino prarandanti apie 1 mln. Lt.

Pernai balandį Seimas priėmė daugiau nei trejus metus rengtą Gamtinių dujų įstatymą, tačiau visiškai priešingą nei jam pateikė Vyriausybė. Seimas nusprendė dujų kainas reguliuoti visiems šalies vartotojams, o Vyriausybės teiktame projekte siūlyta dar labiau liberalizuoti rinką ir kainas reguliuoti tik buitiniams vartotojams. Iki tol galiojusiame įstatyme dujų kainos reguliuotos buitiniams ir smulkiesiems dujų vartotojams.

Vyriausybė praėjus porai mėnesių nuo įstatymo priėmimo nusprendė Seimui teikti įstatymo pataisas, kuriomis vėl dujų kainas siūloma reguliuoti tik buitiniams vartotojams. Tačiau ir jam nebuvo pritarta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją