Siūloma, kad akcininkai pritartų sprendimui iki šių metų pabaigos paskelbti penktojo Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) agregato rangos darbų pirkimo konkursą. Paleisti naująjį įrenginį siekiama iki „NordBalt“ ir „LitPol Link“ elektros jungčių eksploatacijos pradžios.
Kruonio HAE plėtra planuojama atsižvelgiant į patvirtintą Nacionalinę energetikos strategiją, siekiant vystyti elektros energijos rinką ir plečiant Bendrovės teikiamų paslaugų spektrą.

„Didėjant elektros energijos gamybai iš atsinaujinančių išteklių, reikalingas agregatas, kuris galėtų lanksčiai dirbti tiek susiurbdamas neplanuotai pagamintą elektrą, tiek gamindamas ją tuomet, kai vėjas nepučia, – priežastis, skatinančias Kruonio HAE plėtrą, vardina „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Dalius Misiūnas. – Be to, atsiradus jungtims su Švedija ir Lenkija ir išsiplėtus rinkai, naktį bus galima pirkti pigesnę elektros energiją, o dieną, kai elektros poreikis ir kaina pakyla, daugiau jos parduoti“.

Pasak D. Misiūno, Kruonio HAE plėtra leis užtikrinti Visagino atominės elektrinės galios rezervo poreikį bei padės siekiant vieno iš strateginių Lietuvos energetikos tikslų – sinchronizuoti šalies elektros sistemą su Europos elektros sistema.

Kruonio HAE plėtros alternatyvų analizė parodė, jog geriausiai prognozuojamus elektros sistemos reguliavimo ir naujų elektros gamybos pajėgumų poreikius patenkintų 225 MW galios asinchroninis agregatas. Buvo svarstomos ir kitos alternatyvos, tačiau jų buvo atsisakyta: anot specialistų, pritaikyti esamą infrastruktūrą kitokios galios įrenginiams būtų technologiškai sudėtingiau, jų efektyvumas būtų mažesnis.

Preliminariais vertinimais investicijos į Kruonio HAE 5-ąjį agregatą gali siekti apie 400 mln. litų. Tiksli projekto vertė paaiškės rangos konkurso metu. Šiuo metu yra vertinami galimi projekto finansavimo šaltiniai. Prognozuojama projekto įgyvendinimo trukmė – nuo trejų iki ketverių metų. Planuojama, kad naujo agregato veiklos pradžia sutaps su „NordBalt“ ir „LitPol Link“ elektros energijos jungčių eksploatacijos pradžia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)